Komunitní úschovna jídla nenese název Naděžda náhodou. „Proč Naděžda? Aby měla narozeniny a svátek ve stejný den! A protože Naděžda znamená naděje… Třeba jako malá naděje pro budoucí Letnou bez plýtvání potravinami,“ vysvětluje Bio Oko svůj záměr.

Na oslavu narození Naděždy si Letenští připili šumivým vínem, které zajedli veganskými chlebíčky. „Až budete hladoví, třeba na konci měsíce před výplatou, Naděžda vás nasytí,“ představili autoři projektu lednici, jak se patří. 

Naděžda je už pátou komunitní lednicí, s jejíž umístěním pomáhala organizace Veřejná lednice Praha. „První najdete v Café Na půl cesty. Následovala Roosweltova kolej na Vysoké škole ekonomické. Další veřejnou lednici objevíte na koleji Vltava a v bistru Máta na Karlově univerzitě,“ vyjmenoval všechna dosavadní místa Pavel Vodička, spoluzakladatel projektu Veřejná lednice.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak se křtila Naděžda... Eva Fornálová

V Bio Oku uvažovali už v minulosti o otevření veřejné lednice. Ovšem až díky festivalu Země na talíři se rozhodli projekt zrealizovat. „O veřejné lednici už kino uvažovalo a tak jsme se shodli, že bude fajn ji otevřít měsíc před festivalem v rámci Zažít město jinak,“ řekla organizátorka akce, která bude v říjnu Pražany upozorňovat na nešetrné zacházení s naší planetou. 

Do projektu veřejné lednice se může zapojit naprosto každý. „Nejedná se o centrálně řízené organizování instalace lednice. Je to komunitní záležitost,“ vysvětluje Vodička. „Pokud někdo má chuť lednici někam umístit, ať to udělá. My mu případně rádi pomůžeme organizačně,“ řekl rázně Vodička.

Fotogalerie
9 fotografií