Celé akce se zúčastnilo několik desítek lidí a obešla se bez incidentů. Na bezpečnost dohlížela policie, která postupně zcela zastavila dopravu.

Pochod začal u nájezdu ze Senohrabské ulice, protestující ušli asi 800 metrů dlouhý úsek až k nájezdu z ulice Na Chodovci. „Formu akce jsme zvolili proto, abychom důrazně upozornili na chybějící část Pražského okruhu,“ vysvětlil organizátor a zastupitel Prahy 11 Petr Sýkora (JMD).

Po skončení akce uvedl, že pokud protest nebude mít dostatečný dopad, jsou aktéři připraveni ho uspořádat znovu.

Desítky lidí zablokovaly Spořilovskou spojku. Chtěli upozornit na hluk a smrad, ve kterém musejí žít kvůli chybějícímu okruhu.
Autor: Jakub Poláček

Právě kvůli chybějícímu úseku dálnice musí kamiony jezdit přes sídliště Spořilov. „Spořilovská ulice je přes šest let součást Pražského okruhu. Trpíme tady hlukem, vibracemi a zhoršenou kvalitou ovzduší. Denně musí přes mosty nad kamiony chodit naše děti do školy,“ uvedla Jana Růžičková ze SOS Spořilov. Špatné ovzduší má podle ní vliv na zdraví místních.

Policie vstup na vozovku nedoporučila

Na bezpečnost akce dohlížela policie, která nejdříve uzavřela pravý jízdní pruh, následně pak i levý. Policejní velitel před zahájením pochodu upozornil Sýkoru na to, že policisté vstup na vozovku nedoporučují.

Rovněž mu řekl, že jako svolavatel může čelit přestupkovému řízení, neboť chodci na silnice pro motorová vozidla, kterou Spořilovská je, nesmí. Při akci se vytvořily krátké fronty aut v ulici Na Chodovci, kde jeden z řidičů vyběhl protestujícím kvůli blokování dopravy vynadat.

Akce se zúčastnila řada členů jak zastupitelstva hlavního města, tak Prahy 4. „Je ostuda, že Praha ještě nemá dostavěn okruh. Vnitřní dluh na komunikacích je velký, možná by stálo za to zvážit, zda neudělat jakýsi „Marshallův“ plán a ten vnitřní dluh umořit,“ řekl pražský radní a zastupitel Prahy 4 Radek Lacko (ANO).

Místní přišel podpořit také bývalý náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) nebo bývalý radní pro kulturu a zastupitel Prahy Lukáš Kaucký (ČSSD).

Desítky lidí zablokovaly Spořilovskou spojku. Chtěli upozornit na hluk a smrad, ve kterém musejí žít kvůli chybějícímu okruhu.
Autor: Jakub Poláček

Dostavbu okruhu podpořil také starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ/Trojkoalice), který se akce nezúčastnil, neboť musel vést jednání zastupitelů Prahy 4. „Jednoznačně podporujeme výstavbu okruhu v jihovýchodní části, kterou jsme i schválili,“ dodal Štěpánek.

Sdružení Stop kamionům letos v polovině srpna uspořádalo asi dvouminutovou blokádu v ulici Přátelství v pražské Uhříněvsi. Také touto akcí chtělo upozornit na problém nedostavěného úseku Pražského okruhu.

Podívejte se, jak demonstrace probíhala:

Fotogalerie
10 fotografií