Havárie vody potrvá do příštího týdne. Místo je podle náměstka Petra Dolínka rozkopané a „životu nebezpečné“.

Dolínka dokonce kontrolovali na místě i policisté, jestli není členem hnutí, které zde má v plánu pořádat demonstraci a nekontroluje si terén. Po vysvětlení však odešli.

Rekonstrukce vodovodu potrvá na místě ještě několik dní. „Provádíme havarijní opravy vstupní šachty do kanalizace, ve které je vypadané zdivo. Práce by měly skončit začátkem příštího týdne,“ prozradil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Konvička tentokrát magistrátu nahlásil akci na 11. září, tedy na den 15. výročí teroristického útoku na Světové obchodní centrum a Pentagon v USA. Má se konat před velvyslanectvím Saúdské Arábie v Bubenči.

Obavy už dřív vyjádřilo české ministerstvo zahraničí, které připomnělo odpovědnost státu za bezpečnost diplomatických zastoupení jiných států. Magistrát organizátory požádal, aby změnili místo konání, ti to ale tehdy odmítli.

Demonstrace se uskuteční

Poté, co se Konvička dozvěděl o havárii vody, na Facebooku uvedl, že akce se konat bude a její místo iniciativa upřesní.

Strašně nás mrzí, že Prahu postihla tak obří katastrofa, kterou nejsou schopní vyřešit do neděle, musí jít o něco mimořádného,“ řekl mluvčí iniciativy Miroslav Adamec. IMK podle něj operativně pracuje na náhradním plánu.

Konvičkova akce na Staromáku byla v pořádku

V srpnu na Staroměstském náměstí vyvolala Konvičkova iniciativa svou protiislámskou akcí paniku mezi turisty, protože na ní vystupovali maskovaní muži s maketami zbraní.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) tehdy žádala potrestání magistrátního úředníka, který shromáždění povolil. Ministerstvo vnitra ale dalo tento týden úřadu za pravdu. Důvody k zákazu podle něj nebyly. Ohlášení demonstrace ovšem podle vnitra mělo vzbudit zvýšenou pozornost.

Podívejte se, jak vypadala nedávná Konvičkova akce na Staroměstském náměstí:

Fotogalerie
18 fotografií