Společně se dvěma strážníky městské policie se zúčastnil páteční noční hlídky i redaktor Blesk Praha, aby zjistil, jak vypadá obvyklá služba městské policie. Stačilo pouhých deset minut a už hlídka stavěla poblíž Václavského náměstí, kde na lavičce pospával evidentně opilý muž.

Bezdomovci: Každodenní rutina

Mužům zákona známý „pan Mayer“, kterého však policisté znají už roky. Rovnou hlásí své jméno, sbírá si věci a mizí kdesi v ulicích Prahy 1. Jen o pár desítek metrů dále ale popíjejí hned další muži na lavičce. Tentokrát však bez dokladů a pro strážníky jsou neznámí.

„Často se stává, že jsou někteří bezdomovci v pátrání, a tak je strážníci doprovodí na nejbližší služebnu Policie České republiky, kde dojde k jejich kontrole,“ říká pro Blesk.cz mluvčí pražské policie Rudolf Rubeš. Společně s policií tak míří na služebnu. Poté ještě „vyfasují“ pokutu za konzumaci alkoholu na veřejnosti a hlídka se opět vrací ke své práci. Za tento přestupek mohou dostat až 5 tisíc korun přímo na místě.

Často strážníci řeší různé bezdomovce, kteří v centru popíjejí nebo spí na lavičkách.
Autor: David Malík

Rušení nočního klidu

Zanedlouho přichází hlášení o rušení nočního klidu v Žitné ulici. Partička cizinců zde podle oznámení pije již od desáté hodiny ranní. Hlasitou hudbu ani velký křik však strážníci neslyší, a tak se společně s majitelkou domu vydávají ještě přímo k bytu. Cizinec mluvící česky se omlouvá a říká, že za chvíli stejně vyráží do centra. Hlídka tak může po domluvě vyrazit zpět do ulic.

Podobných případů řeší hlídka během večera hned několik. Někdy se to týká opilých lidí na ulici, jindy zase baru a občas právě nějaké domácí oslavy. Pokud však lidé jednají slušně a policisté nezjistí větší problémy, poprvé jsou tyto případy většinou řešené domluvou. Napodruhé však už udělují pokuty, které mohou být opět až do výše 5 tisíc korun.

Strážníci zasahující u oznámení o rušení nočního klidu
Autor: David Malík

Opilé děti na Václaváku

Následující zásah už je ale vážnější. Parta pěti mladistvých si přímo na Václavském náměstí udělala oslavu začátku školního roku s vínem. Jeden po druhém tak musí dýchat do přístrojů. Dva z nich v sobě měli alkohol. Dívka (14) měla více než půl promile. Nadýchal ale i její kamarád (17), ten však pouze lehce pod 0,2 promile.

Na místo tak přijíždí i státní policie, která je převeze na služebnu, a poté se čeká, kdy si je vyzvednou zákonní zástupci. Věc se následně předá „sociálce“, která případy zaznamená a následně posoudí jejich závažnost.

Napadení a »krádež«

Za pár desítek minut už míří redaktor se strážníky do Kaprovy ulice, kde bezdomovec slovně i fyzicky obtěžoval návštěvníky místní restaurace. Toho strážníci rychle klidní, poté mu nařídí, aby si po sobě uklidil nepořádek. Následně si jej přebírá druhá hlídka, jelikož přichází hlášení, že poblíž náměstí Republiky chtěla jedna z dívek ukrást kabelku v jednom z klubů.

Na místě opilá dívka i s jejím přítelem hořečnatě vysvětlují bodyguardům, že si pouze spletla kabelku. Takových výmluv ale podle jejich slov slyšeli už tolik, že rovnou volají policii. Následuje dlouhé vysvětlování a poté dívka, které se kabelka nakonec vrátila, říká, že si nebude kazit večer dvěma opilými lidmi, co ji (údajně) chtěli okrást, a rozhodne se nepodávat trestní oznámení.

Strážníci tak každou noc řeší rozličné přestupky a opravdu se při své práci nenudí. Největším problémem ale zůstávají desítky telefonátů ohledně rušení nočního klidu. Během pátku jich hlídka s redaktorem řešila několik, avšak ani jednou strážci zákona nemuseli udělit pokutu, jelikož větší hluk dělali spíše lidé a auta na ulici než lidé, se kterými policie oznámení řešila. 

Fotogalerie
28 fotografií