Nařízení o zákazu segwayů v Praze vstoupilo v platnost již 3. srpna tohoto roku a zdálo se, že do konce prázdnin centrem projdete, aniž byste na ně narazili. Nařízení dokonce schválila rada města už v polovině července. Situace na ulicích je ale úplně odlišná.

Redaktor Blesk.cz napočítal po cestě centrem Prahy během dvaceti minut 33 segwayů, na kterých lidé jezdili, další vedle nich nabízeli jízdy turistům. V poklidu vedle strážníků policie, která s nimi ale nemůže téměř nic udělat.

I přes zákaz se po Praze stále prohánějí desítky segwayů. Magistrát stále nevyřídil povolení k umístění značení.
Autor: Tadeáš Provazník

Bez značek ani bloček

„Nařízení je nyní jak platné, tak účinné. Ne ale vymahatelné z pohledu zákona. Zákaz se totiž vztahuje pouze na vymezené území řádně označené dopravními značkami, které v současné době nejsou osazeny. Z tohoto důvodu není možné případné užívání osobního přepravníku posuzovat jako přestupek,“ říká pro Blesk.cz mluvčí městské policie Rudolf Rubeš.

Mohou řešit pouze závažnější přestupky. „Strážníci jsou proto v tuto chvíli v souvislosti s osobními vozítky oprávněni řešit pouze přestupky, kdy jezdci překračují rychlost, která má být srovnatelná s rychlostí chůze, nebo při nedodržování jízdy jednotlivě za sebou na silnicích, případně za ohrožování chodců,“ dodává Rubeš.

Video
Video se připravuje ...

Segwaye z centra Prahy zdaleka nezmizely. Blesk TV

Sliby bez pokroku?

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) mělo být značení zakazující vjezd segwayů do vybraných míst Prahy umístěno do konce srpna. I měsíc po platnosti nařízení ale v Praze žádné značení neuvidíte. „Pro nás je otázkou několika dní zajistit umístění značení, stále však není vyřízené povolení, které má na starosti pražský magistrát,“ upřesnila pro Blesk.cz mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

„Na konci srpna se dopravní odbor Městské části Praha 1 a dalších městských částí vyjádřily, že na svém území nechtějí vydávat přechodné značení. Z toho důvodu by bylo nutné počkat až na dokončení projektu pro zónové značení, který zadala vypracovat Technická správa komunikací. Hlavní město Praha však bude ještě žádat městské části o přehodnocení jejich stanoviska,“ řekl pro Blesk.cz Vít Hofman.

Boj Prahy 1 bez podpory

Praha 1 bojovala proti užívání segwayů v centru přes čtyři roky. A zdálo se, že i přes komplikovaná řešení a problémy konečně dospěla ke zdárnému konci. Stále ale musí čekat. „Nyní se už čeká pouze na značky, které dle nepotvrzených informací by měly být hotové až koncem září. Až budou značky umístěné, tak mohou strážníci konečně začít segwaye z Prahy 1 vyhnat definitivně,“ říká pro Blesk.cz mluvčí Prahy Veronika Blažková.

Lidé protestují a stěžují si, městská část ale v tuto chvíli nezmůže nic dalšího. „Občané Prahy 1 se nás dotazují, jak je možné, že segwaye stále v centru potkávají. Jediná odpověď je nyní, že musí ještě vydržet, než budou zákazové značky. I když obecně se prý počet segwayů po vydání nařízení již snížil, tak stále v centru Prahy jsou. Praha 1 v této věci udělala maximum a čeká společně se svými občany na dokončení procesu výroby a osazení značek,“ doplňuje Blažková.

Kdy segwaye z Prahy zmizí, je tak v tuto chvíli pouze otázkou, na kterou může odpovědět pouze pražský magistrát. Zákaz platí na chodnících i silnicích, kromě Prahy 1 také například na Letné, v části Vinohrad, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, v Libni a Holešovicích. Za nerespektování značek může hrozit pokuta až 2000 korun.

Fotogalerie
25 fotografií