Povedlo se. Jeřáb, který v úterý dopoledne spadl na rodinný dům v Praze-venkov, se po dlouhých přípravách podařilo postavit zpět na kola. Tomu ale předcházelo odmontování přídavného ramene, následné odřezání háku a obsáhlé plány, jak mnohatunový jeřáb vyzvednout.

To se dvěma jeřábům povedlo ve středu kolem osmé hodiny večerní. „V tuto chvíli se podařilo jeřáb zvednout a nyní je přivázaný k druhému jeřábu. Musí se počkat na to, až steče dolů hydraulická kapalina, a pak se rozhodne, jestli bude dále provozuschopný,“ řekl Blesk.cz mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Podívejte se, co se dělo na místě:

Video
Video se připravuje ...

Rodinný dům, na který včera padl autojeřáb při rekonstrukčních pracích v čističce odpadních vod v Miškovicích, se bourat naštěstí nemusí. aktu.cz

Poničený dům

Druhou věcí, kterou nyní musí hasiči řešit, je osud domu, na který se jeřáb převrátil. „Na místě je statik, který zkoumá, v jakém stavu je dům. Zkontroloval spodní část, která se zdá být poškozena v menší míře. Není ale jisté, jak dopadla střecha. Místo bylo ohrazeno a lidé by se k němu neměli přibližovat,“ doplnil dále Svoboda. Celý dům se ale bourat nemusí.

Jeřábník zůstává stále s těžkými zraněními v nemocnici. Není ani jisté, jak se nehoda stala. „V současné chvíli probíhá vyšetřování, proč došlo k nehodě, zda nedbalostí některého z pracovníků, nebo kvůli technické závadě,“ uvedla pro Blesk.cz Eva Kropáčová, mluvčí policie Praha-venkov.

Problém je s ramenem jeřábu, které je prohnuté, a tak se nedá zasunout. Proto se nyní řeší, zda rameno nebude rozřezáno, aby autojeřáb mohl být odvezen.

Fotogalerie
27 fotografií