Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

9 dopravních změn, které čekají Dejvice: Změní se pravidla pro chodce, auta i autobusy

/
  • Jaké změny čekají Dejvice v nejbližší době?
    31. srpna 2016 ● 07:38

    S příchodem školního roku řeší radnice Prahy 6 mnoho problémů, které se na ni nahrnuly společně s otevřením Blanky, zavedením modrých zón a uzavírkou Korunovační ulice do konce roku. Přeplněné „centrum“ Dejvic tak projde celkem devíti změnami, které, jak městská část doufá, pomohou napravit katastrofální stav dopravy a zkrátí mnohasetmetrové kolony trvající kolem Vítězného náměstí prakticky celý den.

  • 1.

    Semafor na Vítězném náměstí

    Přestože si někdo myslí, že situaci okolo přechodu na Vítězném náměstí nikdo neřeší, či dokonce zhoršuje, k některým změnám už došlo. U výjezdu z „kruháku“ přibyl semafor, který sice zdrží chodce o 50 sekund, ale zato umožní odjíždění vozidel z kruhové křižovatky. Semafor zůstane v provozu minimálně po dobu uzavírky Korunovační. 

    Nový semafor přes Svatovítskou ulici
    Autor: Alexandr Malachovský

  • 2.

    Úprava světelné signalizace na Prašném mostě



    Pokud se člověk po dlouhých minutách dostal autem do ulice Svatovítská, další minuty čekal na odbočce do Blanky nebo směrem na Letnou. Dočasně tak byla provedena úprava semaforů se zvýhodněním levého odbočení směrem na Hradčanskou. 

    Ucpaná Svatovítská ulice
    Autor: Alexandr Malachovský


  • 3.

    BUSline na Hradčanské

     
    Z důvodu vyšší kapacity vozidel na této objízdné trase požádala radnice Prahy 6 o dočasné odstranění vyhrazeného pruhu pro autobusy, aby nedocházelo k zácpám před zúžením. Někdy zde navíc policie chytala hříšníky a vedlejší pruh se tak stal pastí pro řidiče, jelikož zde docházelo k nekonečným kolonám. Na silnici je už označení přeškrtnuto.  

    Na Hradčanské už nemají autobusy svůj vlastní pruh.
    Autor: Tadeáš Provazník

  • 4.

    BUSline v ulici Jugslávských partyzánů

     
    Oproti Hradčanské byl naopak prodloužen pruh pro autobusy o asi 80 metrů až k přechodu u ulice Velflíkova. Vzhledem k různým stavbám v okolí se ale i tak autobusy musí často řadit do kolon. Celkové řešení ale ještě nebylo uvedeno plně do provozu, je tak možné, že se opravdu problémy podaří tímto způsobem alespoň částečně zmírnit.

    Vítězné náměstí
    Autor: Tadeáš Provazník


  • 5.

    Posílení dopravního značení uzavírky Korunovační



    Mnoho lidí nemělo o uzavírce v Korunovační ulici ponětí, a tak se stávalo, že po Dejvicích bloudily desítky řidičů a ještě přilévaly olej do ohně kolonám na Vítězném náměstí. Značku o uzavírce naštěstí už v tuto chvíli najdete snad na každém rohu po celé Praze 6, od září by se tak situace měla ještě zlepšit.

    Značek k uzavírce ulice Korunovační v Dejvicích značně přibylo.
    Autor: Tadeáš Provazník

  • 6.

    MHD - ukončení autobusů ze Suchdola v Podbabě

     
    Kolonám autobusů v ulici Jugoslávských partyzánů by mělo odlehčit další plánované řešení. Změně nástupních zastávek pro autobusy na Suchdol. Místo nádraží v Dejvicích by tak lidé měli jezdit až z Podbaby. Tam by se z Dejvic dostali lidé tramvají. Na to už si přišli i sami rezidenti a studenti.

    Dnes téměř všichni cestující ve špičce přesednou v Podbabě na tramvaj a poloprázdný autobus pak stojí v zácpě na Jugoslávských Partyzánech. Stovky spojů denně tak zhoršují situaci jak na „Jugopárty“, tak na „Kulaťáku“. Zatím ale není jisté, jak vše dopadne. Dopravnímu podniku se nelíbí, že by musel přidat desítky spojů tramvají pro až 12 tisíc studentů Suchdola.

    Na Podbabě by nově mohly končit autobusové linky ze Suchdola.
    Autor: Tadeáš Provazník


  • 7.

    Pojíždění autobusů po tramvajovém tělese na Vítězném náměstí



    Dříve zavrhnutý nápad, z důvodu výhybky tramvaje na Vítězném náměstí, která nesnese pojíždění autobusů v zimním období. Ovšem vzhledem k dopravní situaci okolo Korunovační by Dopravní podnik mohl povolit autobusům vjezd na tramvajové pásy po dobu uzavírky Korunovační ulice. Ke změně by mělo dojít v nejbližších týdnech. 

    Autobusy by po dobu rekonstrukce Korunovační mohly jezdit i po tramvajových pásech.
    Autor: Tadeáš Provazník


  • 8.

    Otočení směru autobusového nádraží na Vítězném náměstí



    Aby autobusy nezatěžovaly kruhovou křižovatku, je v plánu řešení, kdy by autobusy odbočily do nádraží již z Jugoslávských partyzánů a odjížděly ulicí Evropská - Šolínova - Jugoslávských partyzánů. V této krizové době je městská část ochotna podílet se finančně na této dočasné úpravě a žádá její okamžité provizorní provedení. Návrh úprav by mohl začít platit již začátkem září. 

    Kolony v ulici Jugoslávských partyzánů
    Autor: Tadeáš Provazník


  • 9.

    Zkrácení doby uzavírky na polovinu prosince



    Poslední věcí je alespoň příslib stavebních firem, že se budou snažit dokončit své práce v Korunovační co nejdříve. V tuto chvíli je zatím alespoň teoretická možnost, že by lidé mohli projet Korunovační ulicí už v polovině prosince místo Nového roku.

    Rekonstrukce v Korunovační ulici
    Autor: Tadeáš Provazník

  • 10.

    Galerie

    Fotogalerie
    44 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy