Ten, kdo by čekal temné místnosti, pavučiny a díru ve stropě, kudy čert doktora Fausta podle pověsti odnesl, bude zklamaný. Dům totiž využívá 1. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy a místnosti působí moderně. Prakticky historie na vás dýchne jen v jednom místě.

Jde o místnost, která je ve věži. Věž byla součástí opevnění dvorce. Právě opevněný dvorec tu stál už od 12. století,“ popsal v pořadu Selfie z Prahy děkan 1. Lékařské fakulty Aleksi Šedo. V místnosti jsou nástěnné malby a také zazděný portál, který vedl do zahrady.

Zajímavé je, že Faust ve Faustově domě nikdy nežil. „To je opravdu jen legenda. Nicméně několik majitelů se věnovalo alchymii. Přestěhoval se sem i magistr Kelly, který se tu s doktorem Deem věnoval alchymistickým pokusům. Zlato tu nicméně nevytvořili,“ vyprávěl Šedo.

Proč se tedy paláci říká Faustův dům? „Domu se dlouhou dobu říkalo Mladotův dům, a to podle svobodného pána Mladoty, který se tu také věnoval alchymii. Název Faustův dům je možná romantický ozvuk na tu legendu a pochází pravděpodobně až z 19. století, právě jako připomenutí alchymistické tradice,“ uvedl.

Nicméně někteří věří, že čert odtud doktora Fausta opravdu odnesl. „V domě jsou v jednom místě trvale se objevující skvrny na zdivu, tak se soudí, že to bylo někde tam,“ dodal děkan Aleksi Šedo.

Jak skvrny, ale i místnosti ve Faustově domě vypadají? Podívejte se ve zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Faustův dům v Praze děsí dodnes: Podívejte se dovnitř! A v ulicích roste šťavnatá zelenina Matěj Smlsal, David Vaníček