Obrovský požár byl vidět na kilometry daleko. Krom vlastních kulis začal hořet také okolní porost. Dramatické byly hlavně první hodiny, kdy musela být kvůli hrozícímu nebezpečí uzavřena také nedaleká čerpací stanice. Doprava se zastavila také na přilehlém silničním tahu v ulici K Barrandovu.

Hasiči se s ohněm vypořádali až v sobotu ráno. „Místo jsme opustili před 7:00, kdy jsme odtáhli také poslední hadice. Ty se teď budou čistit na stanici v Krči,“ uvádí tisková mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Požár filmových kulis na Barrandově
Autor: Blesk - Daniel Černovský

V dopoledních hodinách na místě požáru operovali vyšetřovatelé z řad hasičů i policie.

„S využitím speciálně vycvičeného psa pátrali po akcelerantech hoření a snažili se stanovit příčinu požáru. Ani po několika hodinách nedospěli k jednoznačnému závěru. Rozhodli se proto přizvat specialistu z Kriminalistického ústavu v Praze,“ uvádí policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Proč v ateliérech začalo hořet tak s největší pravděpodobností odhalí až odborné znalecké ohledání místa požáru.

Došlo i na ošetřování lidí

V akci bylo celkem sedm jednotek profesionálních a sedmnáct jednotek dobrovolných hasičů. Zapojila se také vojenská cisterna z letiště v Kbelích, vrtulník sprchoval požár vodou z Vltavy. Bylo nezbytné ošetřit celkem tři hasiče kvůli únavě a přehřátí.

Kulisy středověké vesničky, které lehly popelem, byly připraveny pro natáčení zahraničního historického seriálu Knightfall. Škoda se odhaduje na 100 milionů korun, podle mluvčí hasičů Pavlíny Adamcové se ale tato částka může ještě změnit.

Prohlédněte si, jak plameny pohltily filmové kulisy:

Fotogalerie
35 fotografií