Oznámení o požáru jsme dostali v 17:21. V současné době je na místě šest profesionálních jednotek a pomáhají i sbory dobrovolných hasičů. Povolali jsme i cisternu z Vojenské hasičské jednotky letiště Kbely,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Hasiči zasahovali podle serveru Požáry.cz na ploše 100 krát 60 metrů, kde stály kulisy středověkého městečka, které už požár téměř úplně zlikvidoval a přeskočil i na okolní porost. Museli také ochlazovat tlakové lahve. Dobrovolnické jednotky zajišťovaly kyvadlovou dopravu vody.

Škoda jde do milionů

Škody po požáru kulis ve filmových ateliérech na Barrandově jsou předběžně 100 milionů korun. Oheň hasiči po 20:00 dostali pod kontrolu, dohašovaly ho 3 jednotky. Byla to dlouhá noc, protože dohašování skončilo až v sobotu v 7 hodin ráno.

Hasičům práci komplikovaly propanbutanové lahve

Práci hasičům stěžoval vítr, který oheň rozdmýchával. Komplikace byly také propanbutanové lahve, které museli ochlazovat. "Naštěstí se podařilo, aby z hořícího porostu nepřeskočil na další budovy v oploceném a ochrankou a policií střeženém areálu," řekl velitel zásahu hasičů Josef Křen.

Kouř z Barrandova byl vidět široko daleko. „Procházela jsem přes Karlův most a divila se, co se děje,“ uvedla tisková mluvčí pražské zoo Jana Myslivečková, která zároveň poslala i několik fotografií. Oheň se z kulis rozšířil i na křoviny. Hořelo dokonce i u blízké čerpací stanice.

Policisté na místě jsou zejména kvůli tomu, aby například pomáhali s evakuací, uzavřeli prostor do bezpečné vzdálenosti, informovali osoby a rezidenty o dění, odkláněli dopravu. Aby jednoduše řečeno byli k dispozici hasičům, kteří na místě zasahují, a poskytli jim co největší pomoc, aby mohli v klidu hasit,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Historické veledílo

 

Na Barrandově se právě natáčí americko-český koprodukční seriál Knightfall. Jde o historické dílo z dob templářů. Jeho rozpočet se přitom pohybuje v cifrách několika stamilionů korun. Shořelé kulisy mají hodnotu desítek milionů korun. Nejslavnějším hercem, který se v něm objeví, je Jeremy Renner, který je známý jako Hawkeye z Avengers.

 

Fotogalerie
35 fotografií