Kolik lidí se v pankrácké věznici stravuje?

Denně se v naší věznici stravuje průměrně 1350 lidí. Do tohoto počtu jsou zahrnuti jak zaměstnanci, tak vězněné osoby. Vězněným osobám je vydávána strava 3x denně, a to snídaně, oběd, večeře. Pro zaměstnance je připravován oběd a pak 1. a 2. večeře, podle toho, jakou slouží směnu.

Jak si vězni platí jídlo? Oni sami? Stát nebo někdo z příbuzných?

Odsouzeným, kteří mají nějaký příjem, to znamená, že dostávají odměnu za práci, nebo jim do věznice na účet posílají peníze jiné osoby, jsou náklady na výkon trestu, včetně stravy, strhávány z účtu. Odsouzení, kteří nemají žádný příjem, nehradí náklady výkonu trestu, vše jde na vrub státního rozpočtu. U obviněných je to jinak – těm nařizuje placení pohledávek soud.

Jak je to například s muslimy, židy, vegetariány? Můžete prozradit, kolik se denně připravuje muslimských, židovských a vegetariánských talířů?

Kromě běžné stravy se ve vazební věznici Praha-Pankrác vaří 24 druhů diet, jako například diabetická, bezlepková, pankreatická a mnoho dalších. Vzhledem k tomu, že při pankrácké věznici je i jedna ze dvou vězeňských nemocnic, vaříme i předoperační či šetřící diety pro vězněné pacienty. Je vařena i strava muslimská a vegetariánská – v současné době vaříme 28 muslimských a 15 vegetariánských.

Vězni běžně používají příbor – není nějak speciálně upravený? Například ztupené nože? Aby si nemohli ublížit, případně dozorcům a ostatním vězňům?

Vězněná osoba dostává při nástupu do věznice společně se dvěma miskami na stravu lžíci. Příbor je povolen pouze na některých odděleních, jako je například výstupní oddělení, kde se jejich ubytování přibližuje internátnímu typu a stravování tam probíhá více civilně – to znamená na talířích (ne v erárních miskách) a s příborem. Zařazují se tam vybraní odsouzení před lhůtou k podmíněnému propuštění či koncem trestu.

Je pravda, že vězni ve vězení spíš tloustnou? Tím, že pořád „sedí“?

Nelze to takto všeobecně říci. Někteří naopak zhubnou mnoho kilogramů. Někteří přibírají, protože v civilním životě užívali omamné a psychotropní látky či žili jinak „nezřízeně“. Ve věznici pak dostávají pravidelnou stravu, která je sestavena dle doporučené denní výživové dávky potravin a nutričních hodnot stravovacích norem. Pracující vězeň denně přijme 3250 kcal (kilokalorií). Nepracující asi o 750 kcal méně. Jsou tu ale ještě normy pro těžce pracující, těhotné ženy a podobně. Samozřejmě navíc to, co si zakoupí ve vězeňské prodejně, pokud má peníze.

Jak je to s přípravou jídla? Zapojují se i vězni?

V kuchyni na Pankráci pracuje 11 zaměstnanců, odsouzených je zde pracovně zařazeno 51. Kuchyně jsou rozděleny na zaměstnaneckou a vězeňskou. Vaří odsouzení, jak kvalifikovaní odsouzení, kteří jsou vyučení v oboru, ale pomocné práci provádějí i odsouzení, kteří nejsou vyučeni v tomto oboru. Samozřejmě vždy pod dohledem zaměstnanců.