Během slunného pátečního odpoledne se Blesk Praha na Tamaru a další slony přišel podívat. Byl zrovna čas, kdy chovatelé vypouštěli slony z jednoho výběhu do druhého. „Už se těší vedle do sousedícího výběhu, mají tam dva velké bazény s vodou,“ říká tisková mluvčí Zoo Praha Jana Myslivečková při pohledu do Údolí slonů.

Skutečně – stádo slonů jako na povel postávalo u obrovských vrat, aby se mohlo po jejich otevření v horkém letním odpolední ochladit. Jenom jeden slon postával opodál a pomyšlení na koupel ho příliš netěšilo.

Vpravo tříletá Sita, vlevo se za křovím se tísní březí Tamara.
Autor: Daniel Vitouš

„To je Tamara. Jelikož je březí, straní se kolektivu,“ vysvětluje Jana Myslivečková. Sloní dáma jen tak postávala osamocená. Její březost je na první pohled impozantní. Tamařino tělo je rozpoznatelně širší a její pohyby jsou pomalé. Slonice, které bude zanedlouho 11 let, bude rodit poprvé v životě.

„U prvorodiček bývá porod vždy dramatický,“ prozradila Myslivečková. „Sloní mládě váží při porodu kolem metráku, matce se musejí protáhnout porodní cesty. Nová zkušenost tak pro samici bývá velice bolestivá,“ dodává mluvčí zoo.

Porodu předcházejí složité přípravy

Chovatelé slonice před porodem pečlivě připravují. Kromě přísného hlídání krmných dávek se v Zoo Praha velice osvědčil trénink s uvazováním březích matek. Během přicházení slůněte na svět totiž právě kvůli prožívaným bolestem může dojít k tomu, že matka na svého potomka zaútočí.

Březí slonice Tamara a její široké tělo
Autor: Daniel Vitouš

Podobná věc se vyplatila také u Janity během porodu Maxe. Matka se skutečně po zrození slůněte rozběsnila a uvázání zřejmě zásadním způsobem pomohlo tomu, že malý Maxmilián dnes kolem sebe může rozdávat tolik radosti. V průběhu srpna už překročil váhovou hranici 250 kilogramů.

„Normálně slony neuvazujeme, během březosti ale chovatelé učí slonice zvyknout si na takovou situaci,“ popisuje další fáze obtížných příprav na porod Jana Myslivečková. Pokud by v zoo matku uvázali poprvé až během porodu, mohla by to podle mluvčí nést velice těžce.

Lidé, kteří se o slony v Zoo Praha starají, mají tak obrovský díl zásluhy na tom, že se těmto zvířatům v metropoli daří. Všichni už nedočkavě vyhlížejí, kdy tříletá Sita a malý Max dostanou do údolí dalšího kamaráda na hraní. Podzim bude v Údolí slonů rozhodně zajímavý, doufejme, že i tentokrát budou mít v zoo důvod k radosti.

Prohlédněte si Tamaru a další slony v Zoo Praha:

Fotogalerie
15 fotografií