V kanceláři starosty Prahy 7 Jana Čižinského se v minulých dnech začaly rojit školní aktovky a další vybavení pro žáky. Objevují se tam bez jakékoliv výzvy, jde totiž o neuvěřitelný projev solidarity místních obyvatel.

Městská část v minulosti podobné sbírky sama vytvářela a potřebným žákům z chudších poměrů získáváním školní výbavy pomáhala. Letos ještě radnice žádnou takovou akci neuveřejnila, přesto starostovi lidé na úřad doručili už několik brašen včetně dalších školních potřeb.

U nás jsou lidé úžasní a občas se takové věci stávají,“ prozradil s úsměvem redakci Blesk.cz mluvčí městské části Martin Vokuš. V dohledné době přitom nejde o jedinou akci, kterou chce radnice lidem ve svém okolí pomáhat.

Potraviny i hygiena potřebným

Odstartoval totiž projekt, kterým Praha 7 hodlá asistovat obyvatelům a rodinám, jež jsou ohrožené chudobou. Každý týden proto dojde k vydávání potravinových a hygienických balíčků ve Sdruženém ambulantním zařízení na Strossmayerově náměstí.

Do kanceláře starosty Prahy 7 lidé doručili školní aktovky s dalším vybavením.
Autor: MČ Praha 7

„Naším cílem je zajistit základní potřeby klientů, kteří žijí pod úrovní životního minima. Podpora míří na všechny věkové skupiny, týká se mnohočetných rodin, jednotlivců, psychicky nemocných klientů,“ vysvětluje radní pro sociální oblast a zdravotnictví Silvie Kratochvílová.

„Pomoc dostanou ti, u nichž je ověřeno, že pomoc potřebují,“ dodává starosta Jan Čižinský. Samotný výběr těch, kteří trvanlivé potraviny a hygienické potřeby dostanou, totiž spadá pod speciální dozor radnice. Ta vyhodnotí, jak akutní a závažná je potřeba vytipovaných lidí z Prahy 7.

Radnice může lidi dokonce i ubytovat

Od jara má místní úřad dokonce pro zvlášť závažné případy připravený krizový byt. Ten je určen neodkladným případům, například rodinám, které potřebují krátkodobě prostor pro žití.

„K dispozici je například pro rodiče-samoživitele, kteří se ocitli v náhlé životní tísni a potřebují na pár dní ubytovat, než si najdou nové bydlení,“ vysvětluje mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.