Farmářské trhy, návštěva restauračních zařízení, posezení nebo výlet na lodi, setkání s přáteli v malebném venkovním prostředí u Vltavy. Nejen těmto aktivitám se běžně oddávají Pražané v průběhu léta na náplavce mezi vyšehradskou skálou a Jiráskovým mostem. Znamená to vyšší riziko problémových situací a městská policie si je toho vědoma.

Strážníci na místo pro udržování pořádku vysílají jak pochůzkáře, tak strážníky v autech nebo na kolech. Pro komplexní pokrytí je v případě potřeby připravena zasáhnout také specializovaná hlídka strážníků na lodi. Celá oblast náplavky je tak bezpečnostně pokryta z pevniny i z řeky.

Mezi nejčastější problémy na místě hlavně v létě patří rušení nočního klidu a konflikty chodců s cyklisty. Situace se ještě víc ztěžuje, pokud se na náplavce u Vltavy koná nějaká kulturní nebo sportovní akce. V takovém případě se u řeky nachází mnohdy i tisíce Pražanů a hlídky se na místě samozřejmě automaticky posilují. Nejen pro informace o společenských akcích je možné navštívit web o pražských náplavkách.