Fakultní nemocnice Motol začala nové ztráty a nálezy provozovat teprve před měsícem. Do té doby zde tato služba vyloženě organizovaná nebyla. „Pokud někdo v minulosti ztratil doklady, samozřejmě jsme je posílali na místo trvalého bydliště,“ vysvětluje vedoucí odboru, která má nový depozitář zapomenutých věcí v nemocnici na starost.

Obsah ztrát a nálezů Fakultní nemocnice v Motole: naleznete tady brýle, klíče nebo peněženku.
Autor: David Malík

Ztrácejí se klíče od auta nebo berle

Kromě očekávatelných věcí, jako jsou brýle, šperky, peněženka nebo klíče od bytu, se v inventáři ztrát a nálezů nemocnice nacházejí skutečné unikáty. Najdete tady mimo jiné také klíče od auta nebo dokonce berle. Je tedy s podivem, jak mohou pacienti a návštěvníci dorazit do nemocnice, zapomenout klíče od vozu a poté zase bez starostí odcestovat. Zapomenuté berle jsou však ještě více zarážející, nicméně i takové nálezy v Motole evidují.

Mezi ztráty a nálezy nemocnice se řadí také berle (ilustrační foto).
Autor: David Malík

Redakce Blesk.cz pomohla vrátit tablet

V průběhu rozhovoru o nové službě nemocnice se redakci Blesk.cz podařilo vypátrat majitele zapomenutého tabletu. Drahý přístroj byl na pokraji vybití, navzdory tomu se ale zjistilo jméno pacientky-majitelky. Za pomoci zaměstnanců depozitáře se vlastník tabletu zkontaktoval. „Majitelka tu byla prý na nějaké kontrole a posílá sem svoji sestru,“ vysvětlila po kontaktování majitelky pracovnice ztrát a nálezů Marcela.

Mariem B. (23) si na přepážce ztrát a nálezů Nemocnice v Motole přebírá tablet pro svou sestru.
Autor: David Malík

Během půl hodiny se sestra majitelky tabletu s cizokrajným jménem Mariem B. (23) skutečně na přepážku depozitáře nemocnice dostavila. Žena na mateřské dovolené si od nemocničního personálu drahý tablet s díky převzala.

Eztraty.cz fungují krátce

Fakultní nemocnice v Motole začala spolupracovat se serverem eztraty.cz, díky kterému se ztracené předměty v areálu nemocnice dají i vyvěsit online. Lidé se tak přesně dozvědí, jestli se na místě hledaná věc skutečně nalezla. „Je to velice přínosné, lidé ten systém ale bohužel zatím nemají v povědomí,“ vysvětluje vedoucí odboru.

Lidé dokážou v nemocnici zapomenout i klíče od auta (ilustrační foto).
Autor: David Malík
Společnost provozující portál ztrát a nálezů odhaduje, že se v celém Česku ročně ztratí asi 120 000 věcí. Zpátky se lidem přitom vrátí jenom každý desátý předmět. Nová služba si klade za cíl počet navrácených věcí zvýšit. „Evidovaných nálezů je tam v tuto chvíli už kolem dvou a půl tisíc, což je docela úspěch, systém běží zhruba čtvrt roku. A samozřejmě pořád přibývají další partneři,“ prozradil mluvčí projektu Ondřej Šrámek.

Všechna partnerská místa, která se rozhodnou server využívat, mají vedení a správu profilu zdarma. Unikátních služeb serveru eztraty.cz v současnosti využívá celkem 30 subjektů a institucí po celé republice.