Pražané během letního poledne přihlíželi pracnému sundání historických soch, které na Historické budově muzea symbolizují Vzduch, Oheň, Vodu a Zemi. „Čtyři ženské alegorické postavy byly od otevření budovy v roce 1891 deinstalovány poprvé, a to z důvodu znečištění, poškození kovových částí a značné degradace kamene,“ uvedla mluvčí Národního muzea Kristina Kvapilová.

Zajistit sochu k transportu bylo nesnadné, každá má dle odborníků jiné těžiště.
Autor: Zbyněk Pecák

Za dohledu hlavního restaurátora, akademického sochaře Jakuba Rafla, sochy podstoupí převoz do hlavního skladu v Praze 8, kde budou dlouhodobé restaurátorské práce probíhat. „Transfer této sochařské výzdoby z balustrády je dělaný kvůli tomu, že stav balustrády a prvků pod sousoším je na tom špatně i po statické stránce,“ informoval Rafl.

Alegorická socha Vzduchu ve vzduchu
Autor: Zbyněk Pecák

Sochy šly z budovy dolů pomocí jeřábu, samotnému sejmutí předcházely náročné uchopovací práce dělníků přímo u uměleckých děl. Musela přitom být dodržována přísná bezpečnostní opatření. „Socha drží jen vlastní tíhou na atice objektu a je položena do cementové zálivky, která se před transportem soch oseká a socha se pak uvolní jeřábem,“ popsal průběh prací stavbyvedoucí David Čech.

Prohlédněte si, jak dělníci sundavali první sochu:

Video
Video se připravuje ...

Pracovníci jeřábem transportují první ze soch Národního muzea na zem. Daniel Vitouš

Alegorické postavy se vrátí roku 2018

„Sochy by se měly vrátit na svá původní místa v roce 2018, po dokončení opravných prací na fasádě Historické budovy Národního muzea,“ prozradila mluvčí muzea Kvapilová. Skulptury se na budově muzea nacházejí ve výšce 22 metrů a každá z nich váží zhruba půl druhé tuny.

Alegorické sochy, představující čtyři živly, vytvořila je dvojice sochařů v roce 1888. Velice mladý umělec Vojtěch Šaff tehdy ztvárnil Vzduch jako antickou bohyni Héru, Zemi potom reprezentuje Diova matka Rhea.

Také socha Ohně potřebuje důkladný restaurátorský zásah.
Autor: Zbyněk Pecák

Zkušený, tehdy osmapadesátiletý sochař Tomáš Seidan k vytvoření přistoupil jinak. Socha Ohně je představována ženou, která má v rukou pochodeň a blesky, a nakonec Voda je vyhotovena jako akt mladé dívky, na sobě má vyobrazenou rybu, mořské korále a na hlavě má čelenku z rákosí. „V minulosti měla ještě v ruce trojzubec, ale ten se nedochoval,“ zmiňuje Lubomír Sršeň, kurátor oddělení starších českých dějin Národního muzea.

Podívejte se, jak pracovníci při transportu soch na zem postupovali:

Fotogalerie
20 fotografií