Po otevření tunelového komplexu Blanka se začala oblast Dejvic ještě víc ucpávat. Auta stála dokonce po celém obvodu kruhového objezdu na Vítězném náměstí. Podle Prahy 6 za to mohl i přechod, který se nacházel na výjezdu z objezdu do Svatovítské ulice.

Radnice proto začátkem týdne přechod o kousek posunula a postavila k němu semafory. Usměrnila tak přecházení lidí. Chodci ale zatím reagují rozpačitě, mluví dokonce o drezuře chodců.

„Lidi prudí novinka hned třikrát. Zaprvé proto, že musí mačkat tlačítka a čekat. Zadruhé, že přechod najednou není bezbariérový. A zatřetí, že se jim cesta prodlouží, protože musí kličkovat mezi zábradlíčky,“ popsal v pořadu Selfie z Prahy Vratislav Filler ze sdružení Auto*Mat.

A řada lidí si na nový přechod opravdu ještě nezvykla. Někteří nevědí, že musí mačkat tlačítko, takže marně čekají na zelenou. Jiní semafor přehlížejí a přecházejí na červenou, i když jedou vozidla. Zmatení jsou ale i řidiči. Někteří jsou zvyklí tu brzdit, a tak pouští chodce, i když autům svítí zelená.

Zda novinka pomůže, bude radnice vyhodnocovat průběžně. „Přesný termín, jak dlouho tu semafor bude, není určen,“ sdělila Líba Stoklásková z oddělení komunikace Prahy 6. Pokud se osvědčí, postaví tu místo provizorní signalizace trvalou.

I po spuštění semaforů se ale kruhový objezd auty plní. Za to ovšem může také fakt, že do konce roku uzavřeli Korunovační ulici a objížďka vede právě přes Vítězné náměstí.

Na překvapivé chování chodců i řidičů u semaforu se podívejte v pořadu Selfie z Prahy:
Video
Video se připravuje ...

Takhle se změnila místa z filmu Zítra to roztočíme...! A muž, který obšťastňuje Staromák Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček