Papež František byl pozván na zasedání českých a moravských biskupů na pastorační návštěvu do Prahy. Kromě toho byl také pozván na velehradské Dny lidí dobré vůle, pozval ho také prezident Miloš Zeman. Mělo se zde uskutečnit setkání papeže s patriarchy ortodoxních církví, to se však již konalo na Kubě.

„Nabízíme krátkou návštěvu Prahy“

Podle Graubnera už proto není reálné, aby se toto pozvání vázané na stejné téma opakovalo, proto nyní zvolili biskupové obecnější pozvání do Prahy. Není vázáno k žádné konkrétní události, uskutečnit by se mohlo v příštím roce. „Nabízíme krátkou návštěvu Prahy,“ uvedl Graubner.

Dny lidí dobré vůle na významném moravském poutním místě patří k největším církevním událostem v zemi. Jsou oslavou příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Konají se vždy v předvečer svátku slovanských věrozvěstů.

Úterní mše přilákala přes 23 tisíc poutníků, dalších více než 15 tisíc lidí si nenechalo ujít pondělní benefiční koncert Večer lidí dobré vůle, který vynesl zhruba 1,4 milionu korun. Do Velehradu zamířili poutníci z Česka i ze zahraničí.

Fotogalerie
28 fotografií