Ruské kolo ve čtvrtek schválila radnice Prahy 5. Vznikne u Vltavy na Hořejším nábřeží nedaleko železničního mostu. Na výšku bude měřit 60 metrů a vedení místního úřadu ho chce pojmenovat »Prague Wheel«, tedy »Pražské kolo«. Cílem stavby je zvýšení atraktivity smíchovského břehu řeky a dostat turisty i mimo centrum města.

„Realizací projektu vznikne ve středoevropském kontextu zcela ojedinělá lokalita, jejíž význam dramaticky převýší význam dnes existujících turistických cílů, kterými jsou pražská zoo, Pražský hrad či petřínská rozhledna, s roční návštěvností lehce nad jeden milion návštěvníků,“ uvádí se v materiálu, který vznik kola podporuje.

V Praze 5 vznikne ruské kolo, které zdobí mnohé světové metropole.
Autor: Praha 5

„Vyhlídkové kolo na Hořejším nábřeží je jednou z mála pražských možností, kde vůbec může být umístěné. Dopravně výborně dostupné, pár minut z metra, mimochodem u přívozu, s příjemným pěším přístupem po náplavce, a přitom mimo obytnou výstavbu, takže nebude rušit místní obyvatele. Zároveň nebude narušovat panorama Prahy. Navíc tato výrazně technická stavba skvěle zapadá do kdysi průmyslové lokality Smíchova a k blízkému železničnímu mostu,“ říká Blesku starosta Prahy 5 Radek Klíma.

K tomu ještě pro Blesk dodal, že: „Praha tím získá jedinečnou příležitost a další významný turistický cíl, který se úspěšně zařadí vedle Pražského hradu a ZOO.“ 

Součástí najatého pozemku je i dětské hřiště, které bude zachováno a provozováno v rámci bezplatného režimu. „Posezení u vody, kolo, dětské hřiště a občerstvení budou skvělou nabídkou pro všechny generace,“ dopňuje Blesku starosta.

Pražské kolo se setkává i s kritikou

Umístění nové pražské atrakce se uvažuje také na části současného dětského hřiště. Jeho část by tedy z důvodu stavby byla demontována, ke kácení stromů podle projektu nedojde. „Už jen to, že má kolo stát na místě dětského hřiště, je skandální. Do této lokality je to zcela nevhodné – dopravní dostupnost je špatná, ekonomicky je to nevýhodný projekt a ubude část veřejného prostranství,“ kritizuje celý záměr opoziční zastupitel městské části Lukáš Budín (SZ).

Jestli bude nakonec Pražské kolo na místě doopravdy stát, ještě není zcela jasné. Radnice totiž potřebuje řadu souhlasných stanovisek včetně vyjádření pražských památkářů. V případě schválení celého projektu by mělo kolo na Smíchově začít fungovat už od na přelomu let 2017 a 2018. Kolo by mělo první návštěvníky svézt během půldruhého roku od uzavření nájemní smlouvy, podle níž bude nájemce městské části za nájem pozemku hradit 56 500 Kč bez DPH měsíčně.

Fotogalerie
11 fotografií