„Je mi velkou ctí vám poděkovat za vaši práci. Práci, která je náročná a nebezpečná a vyžaduje velké nároky. Mám pocit, že za poslední období se vedení města daří realizace věcí, které dříve tak jednoduše nešly. Mým přáním je, abychom se tu sešli i při předávání nepřetržité 15leté služby,“ řekl na začátek oceňování strážníkům, kteří u městské policie slouží 10 let, ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster.

Deset let je dlouhá doba a každý strážník si za tu dobu u pražské městské policie zažil své. Na co zásadního si vzpomíná strážník Vojtěch Obrdlík?

Řidič smetl tři sestry

Hrozivě znějící příběh s dobrým koncem zažil i Vojtěch Obrdlík (32). „Nejvíce se mi vrylo do paměti, kdy jsem byl u záchrany života asi dva roky zpět. Pán v noci přilétl v Divadelní ulici na chodník v autě a smetl tři sestry, které se zrovna vracely z pohřbu své matky. To auto je navíc zavalilo a my jsme pak opatrně museli pohybovat s tím autem. Zajišťovali jsme jim první pomoc. To pro mě bylo hodně emotivní,“ začíná vyprávět Blesku strážník.

Vše mělo ale nakonec dobrý konec. „Naštěstí všechny přežily bez následků. Jedna z nich měla narušenou krční páteř, ale nakonec to skončilo dobře. Spíše ale zažíváme komické věci. Například zfetovaného mladíka, který se snažil podlézt namalovanou čáru na silnici,“ sděluje s úsměvem Obrdlík Blesku.  

Video
Video se připravuje ...

Policisté dostali ocenění. Blesk TV

Zfetovaný syn napadl svou matku

Každý z oceněných strážníků si prožil za svou službu těžké chvíle. „Byl jsem u policie asi tři týdny, když nás zavolali na domácí násilí, kdy syn ohrožoval svou matku. Tam jsem viděl, jak ty drogy člověka opravdu zničí a lidé jsou schopni napadnout svou rodinu, která se o ně stará. Toho kluka to tak změnilo. On neviděl svou matku, ale protivníka, napadl nás nožem a to ve mně zanechalo asi nejsilnější stopu,“ říká Blesku Martin Horník (39).

Vzpomíná ale i na povodně v roce 2013. „Kluci na úkor svého soukromí a rodin pomáhali jako jeden muž lidem při povodních. Na Praze 5 jsme první na ráně, kde se povodně nejdříve projeví. To pro mě byla také jedna z chvil, na které nezapomenu,“ pokračuje dále pro Blesk.

Zachránili jsme potápějící se loď

Pro Blesk se rozpovídala také policistka Barbora Borovičková (34), která slouží u poříční policie. „Nejzajímavější pro mě byl asi zásah, kdy jsme pomáhali občanovi, kterému se potápěla loď. Přišli jsme do přístavu a tam jsme si všimli, že se potápí motorový člun. Ten jsme vytáhli, snažili se zachránit motor,“ říká Blesku Borovičková o kuriózním zásahu.

„Samozřejmě zažíváme i více věcí. Zažili jsme spoustu případů. Od záchrany života nebo z těch kurióznějších třeba záchrana psíka mývalovitého. Jelikož jsem ale u poříční policie, tak často řešíme i topící se lidi. Většinou opilé, nebo když si v noci vyjedou na řeku v neosvětleném člunu a někdo do nich narazí, jelikož nejsou vidět a spatří je kolikrát až na poslední chvíli,“ dodává pro Blesk policistka.

Fotogalerie
18 fotografií