Kontroly budou probíhat v celé republice, nevyhnou se ani metropoli. V Praze policisté dohlédnou například na pořádek během hudebních festivalů. Na davových událostech, které navštěvují až desetitisíce lidí, se zaměří na udržování pořádku i řidiče pod vlivem alkoholu.

Během léta se pro velký úspěch vrací kampaň s názvem Řídím, piju nealko pivo. 

„Řidiči měli v minulosti možnost potkávat dopravní kontrolu a poté, co si dýchli a neměli v dechu alkohol, dostali od policistů na další cestu nealkoholické pivo. Preventivní akce se osvědčila a letos máme pokračování,“ řekl náměstek policejního prezidia Martin Vondrášek.

Policisté také apelují na řidiče, kteří se chystají na delší cestu do zahraničí autem, aby jezdili zodpovědně. V nejčastěji navštěvovaných oblastech v Chorvatsku a Bulharsku budou v průběhu prázdnin sloužit čeští strážci zákona, aby pomáhali našim turistům v nouzi.

Děti se nevracejí z oslav vysvědčení 

Policie pošle v příštích dnech do ulic více lidí i kvůli dětem. „Chceme být u škol i mateřských škol v době předávání vysvědčení, ale samozřejmě také po prázdninách, kdy ještě lehce neukázněné děti spěchají do školy,“ uvedl náměstek Vondrášek.

„Už v nejbližších dnech se budeme setkávat s tím, že děti ukončí svou školní docházku. V souvislosti s tím bychom chtěli apelovat na rodiče, aby svoje děti poučili o tom, že není potřeba utíkat z domova kvůli špatnému vysvědčení,“ řekla koordinátorka prevence policejního prezidia Zuzana Pidrmanová.

Některé děti se ale po vysvědčení nevracejí domů z odlišných důvodů než jen ze strachu: „Stává se, že mladiství jdou vysvědčení slavit bez vědomí rodičů a nepřijdou domů například tři dny. Během prvních prázdninových víkendů proto zaznamenáváme nárůst hovorů na tísňovou linku, kdy rodiče své děti hledají,“ dodala.

Kontroly koncem června i srpna

Pořádkové služby se s nástupem prázdnin chystají kontrolovat také podávání alkoholu nezletilým osobám.

„První období, během kterého se na kontroly provozoven z hlediska podávání alkoholu mladistvým zaměříme, bude od 24. června do 1. července. Druhý termín pak bude na konci prázdnin, od 23. do 30. srpna. Tím, že termíny dáváme dopředu vědět, dáváme dostatečně najevo, že nám jde zejména o prevenci v této problematice,“ uzavřel.