Zakladatelem Nemocnice Na Bulovce je doktor Ladislav Procházka, který tehdy myšlenku nového špitálu v Praze řešil s radnicí. Poukázal na přeplněnou všeobecnou nemocnici, kde těžce nemocní lidé neměli lůžka a leželi na chodbách a ve vanách. Nemocnice se tedy začala stavět a zdravotnictví v Praze dosáhlo významného zlepšení.

Slavnostního odhalení plakety vinice se zhostili ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská a Aleš Kacl.
Autor: Daniel Vitouš

Založení nemocnice roku 1931 předcházela ještě další událost, která je vzhledem k Bulovce významná. Přesně na tomto místě nechal císař Karel IV. založit vinice a jednou z nich byla také Velká Vaceška. Ta zůstávala dlouho zapomenutá, až ji znovu připomněl dnešní prapotomek tehdejšího majitele Aleš Kacl.

„Na Velkou Vacešku se bohužel v průběhu historie zcela zapomnělo a její jméno vymizelo, protože stála uprostřed všech vinic a postupně se vytratila,“ vysvětluje Kacl. Na znamení připomenutí této historické vinice proto Aleš Kacl a ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská odhalili pamětní plaketu Velká Vaceška. Ta od této chvíle zdobí prostranství areálu.

Nová plaketa v areálu Nemocnice Na Bulovce
Autor: Daniel Vitouš

„Stovky let byla Libeň neosídlená, byly zde vinice a pěstovala se spousta věcí, založení nemocnice před 85 lety je mezníkem, kdy se ze zemědělské oblasti během několika desetiletí stala důležitá městská část,“ uvádí dál k historii potomek vlastníka vinice Kacl. Ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská nezapomněla připomenout propojení, které vinice a Karel IV. přinášejí z hlediska lékařství: „Jsme tu i díky císaři Karlovi. Ten kromě vinic založil také Karlovu univerzitu, jejím absolventem je spousta z nás zde přítomných.“

Fotogalerie
7 fotografií