Málo míst ve školách donutilo radnice městských částí Zbraslav a Radotín k přístavbě dalších budov u jejich základních škol. První přišla na řadu Základní škola Praha – Radotín v Loučanské ulici. V rámci rozvoje základní školy se počítá s nástavbou nad objektem bývalých dílen. 

Projekt počítá s vybudováním čtyř nových tříd, kabinetů pro učitele, sociálního zázemí, výtahem a únikovým schodištěm. Po dostavbě bude mít škola kapacitu 900 žáků. V současné době se jejich počet pohybuje na hranici schválených možností školy, tedy 780 míst. 

Podle odhadů vývoje počtu žáků by se škola měla ve školním roce 2020/2021 pohybovat na hranici 850 žáků. V následujících letech by se měl počet ustálit pod hranicí 900 žáků. 



„V případě, že v budoucnu dojde k velkému nárůstu počtu dětí, je možné počítat s rezervou dodatečných čtyř tříd v podobě dalšího patra nástavby. Do budoucna je také možné počítat s opačnou variantou. Kdyby nastal pokles žáků, je možné využít objekt pro potřeby dalšího školství nebo zájmové činnosti. Umožňuje to vlastní vchod a oddělení od vlastního provozu školy,“ říká Miroslav Knotek, zástupce starosty, který má oblast školství a vlastní realizaci projektu v gesci. 

Měsíc prázdnin navíc ve Zbraslavi

Budova vyjde ve výsledku na necelých 10 milionů korun bez DPH. Vlastní stavba začala 15. června. Hrubá stavba by měla být hotova do 30. září. Celý projekt by měl být dokončen do prosince 2016, začátek školního roku 2016/2017 ale nebude stavbou ovlivněn.

Tomu se ale nevyhne základní škola na Zbraslavi, kde je v plánu přestavba školy Nad Parkem. Stavební práce tam zásadně změnily konec školního roku. Děti dostaly vysvědčení již 14. června, školní rok 2016/2017 začne pro žáky na druhou stranu nejpozději 19. září.

Fotogalerie
6 fotografií