Plánovaný projekt, který nese název »Naučné a poznávací aktivity – Troja«, je trnem v oku radnici Prahy 8 i místním obyvatelům. Vedení úřadu prohlašuje, že plánovaná stavba by narušila lokální zeleň a možnost rekreace. Dle petice, která proti projektu vzniká, by kvůli ekocentru muselo být poraženo až 218 stromů. Rozhledna, která má být součástí areálu, by sahala do výšky 30 metrů.

Městská část Praha 8 ale upozorňuje na to, že taková stavba je v oblasti zcela zbytečná, protože sousední botanická zahrada postavila teprve před dvěma roky svou vlastní vyhlídku za tři miliony korun.

„Zeleň v oblasti navíc v současné době působí jako akustická clona,“ připomněl k tématu kácení stromů starosta Roman Petrus a dodává: „Hrozil by proto nárůst hluku v této lokalitě.“ Mluvčí místního úřadu Anna Patočková vysvětluje další důvody, proč radnice s budováním nového areálu zásadně nesouhlasí: „Nevýhodou projektu je také to, že velkou část v něm plánovaných aktivit lze už nyní nalézt v areálu botanické zahrady.“

Vizualizace rozměru plánovaného objektu s rozhlednou.
Autor: Iniciativa Proti plotu

Proti ekoncentru se také strhla emotivní diskuze mezi občany na sociálních sítích. Mezi místní, kteří nechtějí přijít o další kus zeleně, patří také uživatel Trojský Válečník: „Je to nehoráznost, za chvilku nám tady zůstane jen placená zoo, botanická zahrada a blázinec.“ Přidala se také Ivana Z.: „Byli jsme v místě, kde by chtěli stavět rozhlednu. Bylo tam takové ticho, žádný hluk z ulice, jen zpěv ptáků, kolem šero...“ Z reakcí lidí v oblasti je patrné, že stromy v okolí jsou pro místní obyvatele zásadní součástí každodenního života. Petici, která proti ekocentru vznikla, podepsala už víc než tisícovka lidí. Na ministerstvo životního prostředí chodí stovky stížností od dalších obyvatel.

Náhled na umístění plánovaného projektu.
Autor: Městská část Praha 8

Důležitým bodem pro rozhodnutí, jestli investor dostane příležitost ekocentrum začít stavět, bude vyhodnocení v systému EIA. Ten hodnotí dopady nových staveb na okolní životní prostředí. Pokud EIA vystaví kladné ohodnocení projektu, dostane investor příležitost zažádat o stavební povolení.