Pro dospělého opeřence se pracovníci Záchranné stanice hlavního města Prahy vydali v sobotu 4. června do Stromovky. Kvakoš noční byl zamotaný v rybářském háčku a vlasci. Když dorazili záchranáři na místo, pták se už jen pomalu třepal vysílením, navíc byl úplně promočený. A tak ho pracovníci vzali do záchranné stanice v pražských Jinonicích, aby mu poskytli řádnou péči a ošetření.

Minulý víkend Záchranná stanice pomáhala vzácným kvakošům nočním, kteří se ocitli v ohrožení života.
Autor: Lesy hlavního města Prahy

Ani další den neměli záchranáři klid. Vyjížděli totiž k dalšímu případu kvakoše nočního, kterému tentokrát poblíž Císařského ostrova uvízla pod kamenem noha. Vyplašené mládě utrpělo závažné zranění a navzdory rychlé zdravotní péči bylo zapotřebí poraněnou nohu amputovat. „Poškozené cévy do nohy nepřiváděly krev, a proto jsme ji museli částečně amputovat,“ uvedla vedoucí ošetřovatelka stanice Zuzana Pokorná.

Dospělý kvakoš měl štěstí ale víc. Díky pomoci ošetřovatelů se zbavil vlasce, během pár dní nabral ztracenou sílu a mohl putovat zpátky na svobodu. „O necelý týden později ve večerních hodinách, protože tehdy je aktivita kvakošů největší, jsme jej vypustili zpátky do Stromovky,“ řekla Petra Fišerová, tisková mluvčí Lesů hlavního města Prahy.

Jak to dopadne s mládětem, ještě ukáže čas. Nejprve se musí naučit chodit a lovit potravu s částečně amputovanou nožkou. Pokud to zvládne, nic nebrání tomu, aby se vrátilo na Císařský ostrov. „V opačném případě zvažujeme výrobu protézy, s níž by ovšem kvakoš již musel zůstat v zajetí. Ještě však nějakou dobu potrvá, než se úplně zotaví. Prozatím bere antibiotika a postupně se mu vrací chuť k jídlu,“ dodala Fišerová.

Kvakoše přes den neuvidíte. Podle kvákání ho ale zaručeně poznáte

Kvakoš noční patří mezi zvláště chráněné druhy živočichů. Běžně ho není vidět, protože vychází až za šera. Při letu ho ale bezpečně poznáte. Vydává totiž specifický kvákavý zvuk. Nejčastěji se potom zdržuje v okolí rybníků, řek nebo mokřadů.