První slůně narozené v České republice má své jméno. Jeho kmotři Karel Voříšek a Jakub Kohák jej při slavnostním křtu pojmenovali Maxmilián neboli Max. Zvíře pocházelo z dnešní Srí Lanky, stejně jako matka současného dvouměsíčního slůněte Janita.

Křtu se zúčastnili také například ministr zahraničí Srí Lanky Mangala Samaweer, ministr zahraničí ČR Lubomír Zaorálek nebo primátorka Prahy Adriana Krnáčová, a nešetřili slova chvály. „Já bych chtěla říct, že jméno Max má hlavně proto, že bude ve všech ohledech maximální,“ řekla Krnáčová.

Malý Max se při křtu projevil jako nezbeda. Dováděl, hosty oslavy se snažil kopnout zadní nohou a pobíhal mezi nimi tak rychle, až si od jednoho z chovatelů vysloužil pár lehkých výchovných plesknutí přes zadek. Na to reagoval náměstek ministra zahraničních věcí Miloslav Stašek slovy, že: „to bude hlavně také maximální rošťák po tom, co nám předvedl.“

Další pár slonů do pražské zoo

Srílanský ministr zahraničí Mangala Samaraweera navíc potěšil návštěvníky prohlášením o tom, že se do Prahy chystají další sloni. „V tuto chvíli jednáme o dalších dvou slonech, kteří by měli do Česka přicestovat,“ řekl před stovkami lidí, kteří se přišli na malého Maxe podívat. Slib ocenil i Zaorálek: „Jsem rád, že naše vztahy se Srí Lankou jsou stále skvělé, vlastně už 450 let.“

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy získala něco přes rok starého slona indického Baby. Poté se zde vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických. Dnes jich má zahrada osm. Jediným dospělým samcem je Ankhor, kterého zoo přivezla v roce 2014 z Berlína.

Fotogalerie
10 fotografií