Obyvatelé Prahy 2, kteří žijí v těsné blízkosti Vyšehradu, jsou častými svědky nehod, které se zde dějí dnes a denně. Hradby lemující historickou část Prahy představují tak ideální místo pro venčení domácích mazlíčků. Někteří pejskaři jednají ale značně neopatrně a své psy pouští okolo hradeb na volno. Existují bohužel i tací, kteří nechají svého pejska chodit přímo na hradbách, z kterých vede prudký sráz dolů. Mezi ně patří i majitelka psa, který koncem května spadl z hradeb.

„Koukala jsem se na televizi a najednou jsem uslyšela ženský výkřik, žuchnutí na zem, jako když spadne obrovský pytel, a následovalo ještě zakňučení,“ popsala událost Michaela, jejíž okna míří přímo na zmíněné hradby. „Rychle jsem běžela k oknu a viděla psa, který spadl z hradeb, ten obraz mám pořád před očima a nemohu kvůli tomu spát. Bylo to opravdu strašné, někteří lidé si událost dokonce fotili, což opravdu nechápu,“ dodala obyvatelka Vyšehradu.

Psi musí být neustále na vodítku

„Na území vyšehradské pevnosti, tedy v prostoru obehnaném hradbami, je jediné místo, kde je povolen volný pohyb psů, a to na louce u Táborské brány. Zábradlí hradeb je zde vyplněno pletivem, aby psi opravdu nemohli spadnout. Psi, o kterých vím, spadli na baště nad porodnicí, u purkrabství a u Štulcových sadů. Na všech uvedených místech měli být na vodítku,“ vyjádřila se k události Drahomíra Kolmanová, vedoucí úseku vyšehradských parků.

Psí sebevražda je nesmysl, jedná se o nedbalost majitelů

Lidé z Vyšehradu často používají termín „pes spáchal sebevraždu“, který je opravdu mylný. To, že zvíře spadne z hradeb, opravdu není jeho záměr, nýbrž nepozornost a naprostá nedbalost jejich majitelů. „Já svého psa pouštím na volno, ale na hradby bych ho nepustila, zažila jsem tu ale už mockrát, že tu lidi dali svého psa přímo na ně. Lidé nepřemýšlí, běží tu třeba veverka nebo letí pták a pes se může leknout, neuvědomí si to a žuchne dolů. Je to o těch určitých majitelích, jejich pes přeci nemá rozum a neví, že spadne, to je to samé jako dítě,“ potvrdila fakt kolemjdoucí paní.

Za porušení návštěvního řádu pokuta až 1000 Kč

Nezodpovědní majitelé mohou za svou nedbalost a neopatrnost dostat dokonce i peněžní pokutu. „Hradby podléhají stavebnímu zákonu a odpovídají všem platným normám. Na Vyšehradě platí návštěvní řád. Mapa s vyznačením výběhů pro psy je instalována u obou hlavních vstupů, výběhy pro psy jsou zaneseny i v mapě Prahy 2 pro pejskaře. Návštěvník, který pravidla nedodržuje, se dopouští přestupku proti vyhlášce O ochraně veřejné zeleně a může být pokutován v souladu se Zákonem o přestupcích do výše 1000 Kč,“ varuje pejskaře vedoucí parku.

Jelikož se jedná o denní chléb, tak většina kolemjdoucích není z nedávné události vůbec překvapená. „O tom, že tu spadl před 14 dny pes, nevím, ale nedivím se, děje se to tu pořád, vím dokonce o jednom, co spadl a přežil to, od té doby se mu říkalo Šemík. Já osobně svého psa mám na volno jen proto, že je malý a na hradby by rozhodně nevyskočil,“ vyjádřila se k tragédii majitelka malého mopsíka.