„Policie již v této věci ukončila vyšetřování a doručila státní zástupkyni spisový materiál spolu s návrhem na podání obžaloby. Státní zástupkyně nyní spis i návrh prostuduje a poté rozhodne o dalším postupu,“ sdělila ČT mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Obviněn je z porušování předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí mu až osmileté vězení.

Beránek uvedl, že o návrhu na podání obžaloby zatím neví. O dalším postupu se poradí se svým právníkem.

Beránek podle dřívějších informací médií přestal krátce po svém nástupu do funkce v únoru 2012 proplácet faktury za vícepráce na Blance. Tehdy totiž nebylo jasné, zda jejich objem nepřesáhl zákonem povolených 20 procent. Pokud by se tak stalo, Beránkovi by hrozilo trestní stíhání. Kategorizací víceprací se budou v jednacím řízení zabývat právní a projekční kanceláře Weil, Gotshal & Manges, Satra a Valbek.

Policie tvrdí, že Beránek měl situaci řešit s pomocí zaměstnanců magistrátu nebo městem najatého dozoru a správce stavby, tedy společnosti IDS. Politici dříve považovali za viníka tehdejší situace právě tuto firmu. 

Tunel Blanka byl otevřen loni v září po osmi letech budování a se čtyřletým zpožděním. Vyšel na 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard více, než bylo původně plánováno.