Simulace před základní školou se zúčastnila i starostka městské části Praha 2 Jana Černochová a místostarostové. Kromě PVK pak byla připravena státní i městská policie, která má v takových situacích za úkol zejména zajišťovat informovanost obyvatel v zasaženém území a udržovat pořádek v ulicích.

„Cílem celé akce je zjistit, za jak krátký čas jsme schopni na dlouhodobý výpadek dodávky pitné vody reagovat,“ prohlásila Černochová. Celá událost se naplánovala v reakci na loňskou krizi v Praze 6, kdy došlo ke kontaminaci pitné vody v Dejvicích.

Nácvik rozsáhlého výpadku dodávky pitné vody na Vinohradech
Autor: Daniel Vitouš

Podle starostky Jany Černochové tehdy ne všechny složky záchranného systému zafungovaly včas, a je tak namístě, aby se podobným chybám v případě další takové situace předcházelo. Na Vinohradech se nachází centrum sociálních služeb a další pečovatelské služby, a proto je nezbytné, aby pitná voda byla pro všechny během dlouhodobého výpadku zajištěna.

„Za takové situace primárně zásobujeme pitnou vodu pro obyvatele pomocí cisteren a voznic, doplňkově potom dodáváme vodu balenou. Ve spolupráci s Českým červeným křížem je připraven projekt, kdy balenou vodu donášíme lidem s omezenou pohyblivostí až přímo do domu,“ prohlásil generální ředitel PVK Petr Mrkos.

Pytlíky s vodou na místě nácviku viděly i děti ze ZŠ Kladská, které si vyzkoušely distribuování balené vody v sáčcích do budovy školy.

Informovat místní je na prvním místě, řekl tajemník úřadu

Během krize spojené s dlouhodobým a plošným výpadkem pitné vody je nezbytná informovanost obyvatel. Tajemník úřadu městské části Michal Kopecký prozradil, že takové zprávy budou v okamžiku havárie dostupné na internetových stránkách místního úřadu, zajistí se distribuce informací pomocí letáků a integrované záchranné složky budou informovat přímo v ulicích. Ve spolupráci s PVK se obyvatelé mohou zaregistrovat do bezplatné služby SMS-INFO a v případě rozsáhlé havárie jim přijde informace přímo na mobil. Tuto službu můžete začít využívat po zaregistrování zde.

Fotogalerie
11 fotografií