Přesun amerických vojáků v rámci pobaltského cvičení Saber Strike se přes Česko probíhá 27. až 30. května. „Tímto cvičením NATO reaguje na vývoj bezpečnostního prostředí ve světě a prezentuje soudržnost a připravenost členských zemí ke kolektivní obraně,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

V pátek 27. května měli američtí vojáci hodinu po poledni dorazit do hlavního města. Před příjezdem do Česka je však potkaly technické problémy.

Konvoj míři na Prahu:

„Došlo ke zdržení konvoje na německé straně,“ uvedla pro Blesk.cz tisková mluvčí ministerstva obrany Jolana Fedorková. Podle informací Blesku se v Německu konvoj potýkal s technickými problémy.

Zastávka v Ostrově u Stříbra

Americký konvoj při cestě do Prahy zastavil v Ostrově u Stříbra pro naftu. Místí americké vojáky vítali. 

 

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

 

„Přišel jsem se podívat na potomky našich osvoboditelů. Je správné, že přes Českou republiku jedou, loni jsem tu byl i s vnoučaty,” prozradil Blesku přihlížející pan Smolak (68).

Konvoj zastavil v Ostrově u Stříbra na 107. kilometru dálnice D5, aby natankoval.
Autor: David Malík

Z mostu u Ejpovic lidé na vojáky mávali americkými vlajkami

„Čekáme tu na vojáky už přes dvě hodiny, myslím si, že patříme pořád k civilizovanému světu a nesouhlasím s tím, že se naše republika posouvá na Východ, většina národa jen přihlíží. Vím, že nejsme jen národ blbců, že se lidé vzpamatují, že patříme na Západ a ne na Východ,“ uvedl pan Pelikán (64).

Na mostě přes dálnici u Ejpovic lidé konvoj vítali americkými vlajkami.
Autor: David Malík

Video
Video se připravuje ...

Americký konvoj projíždí pod mostem u Ejpovic nedaleko Plzně. Tadeáš Provazník

Americké vojáky, kteří v Praze z pátku na sobotu přenocují, přivítal odpoledne v kasárnách 17. listopadu v Ruzyni ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Přejezd amerických vojáků je pro Českou republiku zásadní. Je to potřetí, co v relativně krátké době, přes naše území přejíždí americký konvoj z Německa, který postupuje na sever na alianční cvičení. Toto cvičení je opravdu masivní, začíná příští týden a potrvá až do 22. června. Cvičení se účastní 10 tisíc vojáků z mnoha zemí jako Spojených států amerických, Francie, Německa, Finska, Velká Británie, Dánska, Polska,“ uvedl Stropnický. 

 

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

 

 

„My se nezúčastníme, my na něm pouze participujeme tím, že umožníme průjezd, který je koncipován také jako cvičení. Proto v Praze vojáci přespí a v sobotu je čekají další aktivity. Poté se přesunou do Vyškova a Čáslavic. Ve Vyškově bude v neděli odpoledne takový den otevřených dveří a v neděli se dále pokračuje přes Bohumín do Polska a potom do cílové stanice, do které nedorazí úplně všichni a je nahoře v Estonsku,“ prozradil ministr.

 

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

 

 

„Význam přejezdu je politický a technicko-vojenský. Politický protože jsme si v Evropě zvykli, že mír je automatismus a že je zadarmo. Bohužel se ale bezpečnostní situace změnila a je potřeba, aby takových cvičení bylo víc, abychom se ujišťovali navzájem jako spojenci v rámci aliance, že jsme schopni přijít na pomoc v případě potřeby a zároveň je to vzkaz protistraně,“ dodal Martin Stropnický.

Fotogalerie
30 fotografií