Lidé z Autonomního centra Klinika ve středu odpoledne navštívili Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), aby zaplatili pokutu ve výši 40 tisíc korun za neopuštění státní budovy na pražském Žižkově. Podle slov tiskového mluvčího ÚZSVM Radka Ležatky ale k dnešnímu dni úřadu dluží 84 tisíc Kč.

Aktivisté dorazili do sídla:

Video
Video se připravuje ...

Happening Autonomního centra Klinika – Den vyúčtování Blesk/Zuzana Kábelová

Symbolicky předat peníze do sídla ÚZSVM přišla dnes odpoledne asi stovka lidí. Fakticky už peníze převedli na účet úřadu, řekl novinářům Arnošt Novák z kolektivu Kliniky.

Podívejte se na to, co se v sídle ÚZSVM odehrálo:

Aktivisté nadále na Klinice zůstávají

Smlouva o pronájmu jim skončila v březnu, v objektu dál zůstávají nelegálně. Úřad budovu loni vypůjčil Tereze Virtové jako fyzické osobě, protože Klinika tehdy ještě nebyla spolkem ani jinou právnickou osobu. Ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu ji dnes znovu vyzvala, aby přestala budovu neoprávněně užívat. „Každý den se smluvní pokuta navyšuje o 1000 korun,“ uvedl Ležatka.

Aktivisté, kterých se na podporu centra sešla asi stovka, měli s sebou transparenty s různými přepočty, co za 40 tisíc korun zaplacených jako pokuta bylo možné pořídit. Šlo například o elektřinu na dva roky, 160 tisíc semínek ředkviček, 200 kilogramů tofu nebo 240 kilometrů toaletního papíru. „Peníze jsme vybrali od příznivců. Přijde nám ale škoda je vydávat na pokutu, když mohly jít na zvelebení Kliniky,“ dodal Novák.

Po skončení smlouvy squateři v budově dál zůstávají protiprávně. Za poslední týden je z ní dvakrát vyvedla policie poté, co anonym nahlásil v objektu bombu. V pátek bude o osudu budovy jednat s majetkovým úřadem pražský magistrát.