Film Monstrum režiséra a scenáristy Viktora Polesného pojednává o autorovi Stalinova pomníku. Díky filmařům se na Letnou vrátila maketa sousoší Stalina budící od začátku týdne pozornost Pražanů i návštěvníků metropole. Snímek Monstrum sleduje osudy sochaře Otakara Švece a jeho manželky Vlasty, kteří svůj život ještě před odhalením pomníku ukončili sebevraždou.

Maketa Stalinovy sochy už zmizela z Letné
Autor: Blesk - Alexandr Malachovský

„Odehrává se tady jedna ze závěrečných scén, kdy si na jaře 1955 pan Švec k té soše dojde, něco tady prožije a pak už to spěje k rychlému konci. Kromě toho mladý sochař, Švecův žák, který zpočátku s ničím nesouhlasil, pocítí veliký závan hrdosti,“ řekl režisér Polesný. V této scéně prý vycházel z fotografie hotového sousoší.

Švece ve filmu představuje Jan Novotný, Švecovu manželku Vlastu hraje Zuzana Stivínová a jeho žáka ztvárnil Martin Kraus. Natáčení vedle členů filmového štábu, novinářů a desítek turistů sledoval spisovatel Pavel Kohout.

„To byla realita, která zasáhla celou Prahu a myšlení celé země,“ uvedl při vzpomínce na sousoší postavené na počest Stalina, které bylo na Letné odhaleno v roce 1955. Po odsouzení kultu Stalinovy osobnosti bylo o sedm let později zbouráno. „Nejkomičtější na tom bylo, že ten muž už byl dávno označen za zločince a stále stál na Prahou. Většina poválečných komunistů už věděla, o co jde. To už byla v té době spíše fraška. Tragédie byly v padesátých letech,“ dodal.

Maketa Stalinovy sochy už zmizela z Letné
Autor: Blesk - Petr Novotný

Maketa sochy, která byla v 50. letech minulého století největším skupinovým sousoším v Evropě, vznikala několik měsíců v dílnách na Kavčích horách. Filmaři vyrobili skoro šest metrů vysokou Stalinovu hlavu, kterou podepírá dalších šest metrů lešení. Část pomníku, který měl původně na výšku víc než 15 metrů, dotvoří filmaři s pomocí digitálních triků. K původnímu pomníku se nezachovala technická dokumentace, takže filmaři vycházeli z dobové literatury, fotografií a filmů.

Fotogalerie
10 fotografií