Dělníci, kácení stromů a přípravné práce před stavbou. To tu za poslední roky bylo už několikrát. Naposledy se tu objevili stavebníci před dvěma lety. Letos v dubnu ale vše začalo znovu. Skepsi místních obyvatel ale rozehnaly nejen ploty, ale i bagry, které se v areálu kdysi slavných Barrandovských teras objevily. 

„Byly započaty přípravné představební práce, momentálně se na Barrandovských terasách dokončuje úklid, odvoz vyřezaných náletových stromů a keřů, vyváží se odpad, který zde byl navezen sousedy. Vedle toho se provádějí drobné udržovací a opravné práce,“ potvrdila Blesku Jana Gillárová, asistentka majitele objektu Michalise Dzikose.

Vzhůru k lepším zítřkům

Budova z roku 1928 od architekta Maxe Urbana, kam před 70 lety chodily ty nejzářivější celebrity, se začne po dlouhých letech opravovat na přelomu června a července. 

„Jakmile bude terén připraven, započne rekonstrukce stávající budovy navržené architektem Urbanem, a to patrně na přelomu června, července 2016. Zde bude restaurace a vyhlídková věž,“ prozradila dále Gillárová pro Blesk. „Na přelomu roku 2016–2017 by měla být zahájena výstavba nových budov, celý komplex by měl být zrealizován do cca tří let. Bazén a skokanský můstek nejsou majetkem pana Dzikose,“ uvedla nakonec Gillárová. 

Na Barrandovské terasy poprvé dorazily i bagry, které začaly odklízet pokácené stromy a zeminu.
Autor: David Malík

Barrandovské terasy vznikly na zakázku pražského stavebního podnikatele Václava Marii Havla, otce bývalého prezidenta Václava Havla, který v roce 1924 navštívil Spojené státy a v San Franciscu ho natolik uchvátila vyhlídková restaurace Cliff House, že oslovil architekta Maxe Urbana, aby mu vyprojektoval podobnou stavbu. Po převratu však Barrandovské terasy začaly chátrat, v roce 2001 dokonce vyhořel vinou bezdomovců hojně navštěvovaný dřevěný bar Trilobit, který komplex krásně doplňoval.

Fotogalerie
40 fotografií