Jedinečnou operací tak odstartovala první klinická studie na světě, která zahrnuje jak transplantaci dělohy od žijících dárkyň, tak transplantaci od zemřelých dárkyň.

Transplantace dělohy, kterou provedli lékaři 30. dubna, trvala s menšími přestávkami 16 hodin, přičemž byla rozdělena do několika fází.

Nejprve bylo potřeba provést odběr dělohy od dárkyně, takzvanou hysterektomii. Následovala příprava dělohy k transplantaci a poté samotná transplantace dělohy příjemkyni.

Odběr dělohy je velmi technicky náročný – operuje se totiž v pánvi, což je omezený prostor. „Dělohu musíme odstranit velice opatrně tak, abychom ji byli schopni úspěšně transplantovat. Ve světle zkušeností s ostatními transplantacemi, včetně malých dětí, mohu konstatovat, že transplantace dělohy je technicky velmi složitá,“  uvedl přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM docent Jiří Froněk.

Unikátní transplantaci dělohy provedli lékaři pražského IKEM.
Autor: Archív: IKEM

Operaci prováděli společně s členy týmu IKEM a FN Motol také dva lékaři ze Švédska a jako pozorovatelé se jí zúčastnili i dva doktoři z USA, kteří se na transplantaci teprve chystají.

Transplantovanou Janu (30) teď čeká období, kdy se bude podrobovat ambulantní léčbě a podle slov lékařů nejdříve za devět měsíců bude možné pokusit se o umělé oplodnění. „Budeme kontrolovat postup hojení, prokrvení dělohy a také léky na potlačení imunity,“ říká zastupující přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol doktor Roman Chmel.

Unikátní transplantaci dělohy provedli lékaři pražského IKEM.
Autor: Archív: IKEM

Nový transplantační program pomůže ženám, které nemohou mít děti

Pro některé ženy by tak v budoucnu mohla být transplantace dělohy cestou k případnému otěhotnění a porodu vlastního dítěte. Jednalo by se především o ty, kterým děloha chybí buď vrozeně nebo o ni přišly v průběhu života v důsledku nějakého gynekologického onemocnění. Případně i o ženy, které z pohledu otěhotnění dělohu nemají funkční.

„Po švédské studii, kde bylo transplantováno celkem devět žen, se jedná teprve o druhou studii na světě. V plánu je dvacet transplantací dělohy, při kterých by mělo dostat deset žen dělohu od žijící dárkyně a deset žen od dárkyně zemřelé,“ řekl doktor Aleš Herman, ředitel pražského IKEM.

Odborníci se na tento náročný zákrok připravovali celé čtyři roky a nyní jsou spokojení, že transplantace mezi matkou a dcerou proběhla bez komplikací. Obě ženy jsou již z nemocnice doma, přičemž dárkyně paní Marta (53) byla propuštěna už po šesti dnech a příjemkyně paní Jana (30) po deseti dnech pobytu v nemocnici.

Obavy ze zákroku pacientky neměly

Jana se prvně dozvěděla o možnosti transplantace dělohy od své gynekoložky. Před zákrokem obavy neměla žádná z pacientek – ani dárkyně, ani příjemkyně. „Tím, že jsme měly opravdu podrobné informace o zákroku včetně rizik s ním spojených, tak jsme obavy neměly,“ uvádí příjemkyně dělohy paní Jana (30).

Dnes se obě pacientky několik dní po operaci shodují, že se cítí skvěle. Pro dárkyni Martu (53), maminku Jany, rozhodování podstoupit tento zákrok nebylo nijak zdlouhavé a takřka hned věděla, že ho podstoupí. „Obavy, co se týče zákroku, jsem neměla vůbec žádné, protože lékaři nás důkladně o všem informovali,“ říká s úsměvem na tváři Marta.

Na otázku novinářů, co pro paní Janu, která přišla v 16 letech na to, že dělohu nemá, transplantace dělohy znamená, jednoznačně odpovídá: „Pro mne je to šance mít s manželem vlastní miminko.“

Uprostřed pacientky, které podstoupily transplantaci dělohy: vlevo maminka Marta a vpravo příjemkyně Jana.
Autor: Zuzana Kábelová

„Tento nový unikátní transplantační program je dalším důkazem toho, že české zdravotnictví je na světové úrovni. Fakultní nemocnice Motol se problematikou pacientek bez funkční dělohy zabývá dlouhodobě a zapojení se do programu je přirozeným vyústěním našich snah nabídnout pacientkám možnost porodit své vlastní dítě,“ dodává ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Video
Video se připravuje ...

transplantace dělohy Blesk TV