Byly to nervy a nakonec i spokojenost. Bez jistoty toho, co se bude v dobře uschované schránce, kterou dělníci našli při rekonstrukci Národního muzea, ukrývat, otevřeli zaměstnanci tajemný „poklad“ před veřejností. Jistý si nebyl nikdo. „Já jsem pak rozhodl, že to neotevřeme hned, ale až před zraky novinářů na tiskové konferenci s rizikem, že třeba vypadne jen mrtvý pavouk,“ řekl pro Blesk.cz generální ředitel Muzea Michal Lukeš. 

Fotky, mince či noviny

Po rozříznutí obalu pouzdra však bylo jasné, že pavouk nebo mrtvá krysa na stůl nevypadne. Skříňka v sobě ukrývala dobové dokumenty či mince. Nejdříve byly vytaženy noviny Večerní Prahy, na které mnozí z nás vzpomínají. Datum na nich ukazovalo 15. dubna 1972. Dále zde také byly ukryty fotografie Národního muzea ze sedmdesátých let a pamětní mince. Ty byly dvě. Jedna v hodnotě 25 Kčs a pamětní mince Národního muzea. Kromě toho také ukrývala socialistické dokumenty. 

Mince v nominální hodnotě 25 Kčs
Autor: Daniel Černovský

Všichni přítomní byli s nálezem spokojeni. „Schránka byla umístěna velice šikovně tak, aby se k ní mohl člověk dostat jen přímo při rekonstrukci,“ dodala pro Blesk restaurátorka Martina Ohlídalová.

Vrátí se zpět na místo

Po otevření byl obsah předán do rukou restaurátorů Národního muzea a po ukončení rekonstrukce se stávající schránka opět umístí na původní místo s novým vzkazem pro další generace. Celková rekonstrukce by měla skončit až v roce 2018 a společně s tím bude probíhat i oslava 200 let od založení Národního muzea a také 100 let od vzniku Československé republiky. 

Budova tak odhalila své další tajemství. Nejnovější nález byl opatřen ještě nápisem: 19. VI. 1972. Opravu provádí: Kopecký František, Jindřich Vít, Jiří Minářů, Zdeněk Kmoch - Pracovníci JPPUP Pelhřimov. V tuto chvíli není zcela jisté, jaké další zajímavé věci muzeum ukáže světu. Ve všech přítomných to ovšem vyvolalo emoce, nadšení i úzkost. 

Fotogalerie
6 fotografií