Podle aktuální předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je tento týden aktivita klíšťat nejen v Praze, ale v celé České republice největší. To znamená nejen pro člověka, ale i pro vašeho domácího mazlíčka vysoké riziko nákazy jednou ze závažných chorob, které právě klíšťata přenášejí. Ohroženi jsou i lidé žijící ve městech. Klíště můžete chytit například během cesty do práce nebo na nákupy. Stačí, aby zafoukal vítr a člověk, co zrovna prochází okolo stromu je rázem ohrožen.

Dbejte na zvýšenou pozornost v Praze. Klíště vás tu může nakazit tularémií

„Výskyt infikovaných klíšťat v Praze odpovídá průměrnému výskytu v České republice. Jen u tularémie byla pozitivní klíšťata zachycena zatím pouze v Praze,” řekla Miroslava Burýšková, vedoucí laboratoře z Klíště.cz. Klíšťata mohou člověka nakazit hned několika závažnými onemocněními. Nejznámějšími z nich je klíšťová encefalitida a nejzávažnější chorobou, kterou klíště přenáší je lymská borelióza. Na obě tyto onemocnění v Česku můžete zemřít, málokdo ale už ví, že klíště vás může nakazit i tularemií, která je v Praze v posledních letech poměrně častým jevem.

Pražané si užívají podvečery v parcích, pozor by ale měli dávat na zvýšený výskyt klíšťat
Autor: Eva Fornálová

„Tularémie způsobuje závažné infekční onemocnění, které postihuje jak člověka tak zvířata. V posledních letech se na jejím přenosu významně podílejí i klíšťata,” uvedla Burýšková. Projevy tohoto onemocnění jsou poměrně závažné a projevují se zduřením uzlin, horečkou, nekrózami jater a sleziny. Pokud se tato nemoc včas neléčí, může skončit i úmrtím.

Klíšťata nejvíce útočí od dubna do června. Teď je pro ně počasí ideální

Odborníci proto varují, aby lidé při zvýšené aktivitě klíšťat nevstupovali do listnatých či smíšených lesů a raději se pohybovali po zpevněných cestách. Rovněž by lidé měli dbát na prohlídku svého těla po procházce v přírodě nebo parku. V případě přisátí tohoto nezvaného návštěvníka je poté třeba co nejrychleji klíště odstranit. Podle slov Burýškové je aktivita klíšťat největší právě v tomto období, kdy je mírné teplo a hlavně vlhko. Většinou se tak jedná o období od dubna až do června.

Výskyt onemocněních, které klíšťata způsobují v Praze
Autor: Miroslava Burýšková, klíště.cz

Prevence proti klíšťatům?

Stále platí, že jedinou spolehlivou ochranou, jak si užít pobyt v přírodě, je očkování. Podle lékařů na něj není nikdy pozdě. Je možné i využít zrychleného vakcinačního schématu, při kterém je možné první dvě dávky podat v rozmezí 7 až 14 dnů. Za dalších 14 dnů si tak organismus vybuduje dostatečnou hladinu protilátek. Před tím ale než vyrazíte ven, nepodceňujte ani použití repelentů a oblečení vybírejte vhodné pro pobyt v přírodě.