„Nejlepší je vybrat si ke vzniku guerillové zahrádky místo, v jehož blízkosti bydlíme nebo kde máme cestu do školy či do práce, protože se o ni pak musíme starat samozřejmě,“ uvedla v pořadu Selfie z Prahy zastupitelka Prahy 2 Monika Horáková (zelení).

Vysadit rostliny můžete opravdu kdekoliv. „To je právě princip guerilla gardeningu. Nemusíte brát ohled na to, komu místo patří. Protože ten, kdo dělá guerilla gardening, se většinou oprostí od toho, že zahrada je omezený prostor, který patří pouze nám, ale spočívá v tom, že celé město je naše zahrada, takže si můžeme záhonek udělat kdekoliv,“ tvrdí.

Rostliny je dobré volit podle lokality, kde zahrádku plánujeme. Když je ve stínu, zasadíme pochopitelně stínomilky. „A vybírejte i podle ceny, protože se stává, že někdo rostliny ukradne nebo je zničí psi, kteří na ně čůrají,“ říká bankovní auditor Tomáš Plesník, který guerilla gardeningu úplně propadl.

Hlavním problémem v Praze je půda. Tu jen tak v centru nenajdete, musíte si tedy přinést svou. Při tvorbě zahrádky tedy potřebujete zeminu, rostliny, vodu a příslušné nářadí.

Na reportáž, jak „partyzánskou zahrádku“ vysázet, se podívejte ve zpravodajské show Selfie z Prahy:
Video
Video se připravuje ...

Pirátské zahradničení v Praze! Kde se ztrácí signál v metru? A jak to bolí mečem do hlavy? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček