Při nedělním maratonu v Praze se sní bezmála 5 tun banánů a asi 2,8 tuny pomerančů. Dohromady se vypije téměř 600 hektolitrů vody a iontových nápojů. Zejména pitný režim bude pro účastníky 22. ročníku Volkswagen Maratonu Praha důležitý, očekává se totiž slunečné a teplé počasí.

Kapacita hlavního závodu je 10 600 lidí. Vyprodána byla 69 dní po spuštění registrací loni v září. Vedle maratonců bude na startu také 620 čtyřčlenných štafetových týmů, které se o vzdálenost 42 kilometrů a 195 metrů podělí. 

Pětatřicet hudebních skupin rozmístěných po trati bude hrát do kroku běžcům 93 národností. Nejvíce zahraničních účastníků přijede ze Slovenska, Číny a Francie. Počet čínských účastníků se zvýšil z loňských 152 na takřka čtyři stovky.

Tři čtvrtiny běžců jsou muži, průměrně jim je 40,4 roku a pražský maraton zvládají za tři hodiny, 49 minut a šest sekund. Průměrný věk žen na maratonu je 37,2 roku. Něžné pohlaví pražský maraton průměrně běží v čase 4:17:27. Maratonská účastnická medaile bude dárkem pro 29 běžců a deset běžkyň, kteří slaví narozeniny právě v den závodu 8. května. Nejstarším účastníkem bude jednaosmdesátiletý Zdeněk Kerner. V ženské části startovního pole bude nejstarší Němka Renate Werzová.