„Vypsali jsme soutěž, kam se přihlásila skutečná esa. Projekt Zahy byl jasně nejlepší, přesto jsme ho skoro další tři roky společně rozvíjeli. Přistupovali jsme k němu s velkou pokorou, šance změnit velkou část centra Prahy bývá naprosto výjimečná i po dlouhých desetiletích,“ uvedl spolumajitel investiční skupiny Penta Marek Dospiva.

Central Business District je jeden z posledních projektů, na kterém se britská architektka iráckého původu Zaha Hadid podílela před tím, než v březnu dostala infarkt a zemřela.

Revitalizace území o rozměru 90 000 metrů čtverečních v okolí Masarykova nádraží proběhne v několika etapách. Vzniknou zde především nové kancelářské plochy, ale i obchody, restaurace, kavárny a veřejné zelené plochy. První budovy Penta postaví podél ulice Na Florenci, v další etapě u křižovatky Hybernská/Opletalova. Jako poslední vznikne náměstí s novými stavbami u autobusového nádraží Florenc.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak se za sedm let okolí Masarykova nádraží změní. Penta Investments, s.r.o.

„Central Business District nově propojí Prahu 1 s Karlínem a Žižkovem. Jednou z variant je unikátní zastřešení kolejiště, o kterém Penta jedná se Správou železniční a dopravní cesty. Tím vznikne nový městský park, který přímo spojí ulice Na Florenci a Hybernská. U haly Masarykova nádraží a za magistrálou, u autobusového nádraží Florenc, vzniknou nová veřejná prostranství, která budou mít funkci náměstí,“ uvedl tiskový mluvčí Penta Investments Ivo Mravinac. 

Komplex kancelářských budov
Autor: Penta Investments, s.r.o.

První stavba by mohla být dokončena v průběhu roku 2019, celá oblast pak v roce 2023. Celkové náklady na realizaci Central Business Districtu přesáhnou 6,5 miliardy Kč.

Fotogalerie
10 fotografií