Kterou budovu máte v Praze nejraději?

To je dobrá otázka… Pravděpodobně Pražský hrad. Zaujal mě už v roce 1990, když jsem přijel do Prahy těsně po převratu. Byla to příležitost vidět něco, co jinde na světě neuvidíte. Zároveň je Hrad pro Českou republiku velice příznačný architekturou.

A co si tedy myslíte o architektuře v Česku nebo přímo v Praze?

To je hrozně těžké posoudit, Praha má mnoho typů designu. Spousty budov vypadají nějak zvenku a jinak potom uvnitř. V samotném centru je velice těžké najít nebo postavit moderní architekturu. Ale to jen ukazuje na to, že v Praze je mnoho velice zajímavých budov ve všech směrech.

V Česku stavíte ohromné středisko – Laserové centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech, co je na projektu zajímavé?

Administrativní část byla uvedena do provozu již v říjnu 2015. Zároveň je to pro mě zřejmě nejvíce komplikovaná budova, na které jsem kdy pracoval. Má to mnoho důvodů, hlavním je, že nároky na technologii v objektu laserového centra jsou opravdu výjimečné. Na tomto projektu se podílelo velké množství lidí a bude to asi nejpůsobivější laserové zařízení na světě. Pro nás všechny je to taková nová architektonická dimenze.

Proč jste se rozhodl si otevřít svou kancelář i v Praze?

V roce 2007 jsme tu vyhráli soutěž na jednu budovu s mým bývalým podřízeným. Kvůli tomu jsme následně v roce 2008 otevřeli s českou kolegyní v Praze kancelář. Máme teď v Praze přibližně 20 lidí a já sem jezdím velmi často kvůli projektům. Být tady je pro nás velice smysluplné. Nyní je to už 9 let, takže se to vyplácí.

ELI Beamlines laserové centrum v Dolních Břežanech
Autor: Bogle Architects s.r.o.

Narážíte v Česku na nějaké problémy s legislativou oproti jiným zemím?

Každá země má své problémy se soutěžemi, my pracujeme v Londýně, Singapuru, Číně atd. a všude má legislativa nějaké nedostatky. Myslím, že v mnoha ohledech je to stejné jako ve světě, ale zároveň jiné. Konkrétně je celý proces v Česku výrazně pomalejší.

Co si myslíte o českých architektech? Jsou hodně talentovaní?

Myslím, že čeští architekti dělají skvělé práce, mnoho z nich je i v naší kanceláři, ale dobří architekti jsou i jinde. Proto máme své kanceláře všude po světě. Například i na Slovensku, snažíme se být celosvětová organizace. Myslím si, že architekti jsou často rozdílní a záleží to na místě, kde se učí.

Co vám říkají jména jako Eva Jiřičná nebo Jan Kaplický? Měl jste možnost se s nimi seznámit osobně?

Eva Jiřičná, ano, znám ji. Podle mě je velice talentovaná. Naneštěstí jsem neměl tu čest se osobně poznat s Janem Kaplickým. Myslím, že to byl průkopník v mnoha ohledech a v centru Londýna udělal spoustu skvělých budov. Svou práci dělal tak, jak by ji mnoho architektů chtělo jednou umět.

Fotogalerie
5 fotografií