Oznámení o zraněné labuti dostali ošetřovatelé ze záchranné stanice 4. dubna a na místo se okamžitě vypravili. Odchyt ale byl komplikovaný a záchranářům se vystresovanou labuť nepodařilo odchytnout. Po celý dubnový týden se tak k řece neustále vraceli a pokoušeli se znovu zraněnou labuť odchytnout. Zadařilo se až v sobotu 9. dubna, kdy do Vltavy pro ni bez zaváhání skočil jeden ze zaměstnanců stanice.

Veterinární lékařka zraněnou labuť uspala a rybářský háček, který měla labuť hluboko v jícnu, za pomoci narkózy vyndala ven. Operační rána se hojila velmi rychle a naštěstí se neobjevily žádné další komplikace.

Poraněnou labuť záchranáři přivezli do stanice v dubnu s poraněním jícnu od rybářského háčku.
Autor: Lesy Praha

Vzhledem k rychlé rekonvalescenci bude možné labuť vypustit na Vltavu už ve čtvrtek 5. května, nedaleko Mánesova mostu, v Cihelné ulici. Vypuštění uzdravené labutě to nebude jen tak ledajaké. Záchranáři to pojali slavnostně, a tak Pražané uvidí celé slavnostní vypuštění labutě na Vltavu v 10 hodin.

Ročně zvířecí záchranáři ošetří 3 tisíce zvířat. Z toho 100 labutí.

Záchranná stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy ročně ošetří kolem 3 tisíc zraněných či jinak handicapovaných zvířat. Mezi časté zvířecí pacienty patří především labutě, kterých zde skončí zhruba kolem 100. „Část se jich zraní při kolizi s tramvajovým vedením na pražských mostech, část jich záchranná stanice přijímá s rybářskými háčky, které mohou labuti závažně poškodit zobák, krk nebo zažívací soustavu,” uvedla Petra Fišerová, tisková mluvčí Lesů Praha. Ptáci se také často zamotají do rybářského vlasce tak, že jsou omezeni ve svém přirozeném pohybu na vodě, na souši či v letu.