Dopravní podnik hlavního města Prahy představil v pondělí 18. dubna ve smyčce u Výstaviště Holešovice nově zrekonstruovanou tramvaj typu 14T. Představení se zúčastnil radní pro dopravu z pražského magistrátu Petr Dolínek, ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš, zástupce starosty Prahy 7 Ondřej Mirovský a radní pro dopravu Prahy 12 Lenka Veralová.

Nové sedačky, rozšířené uličky a moderní vzhled

Rekonstrukce tramvaje stála 2,6 milionu korun. Nové uspořádání interiéru v tramvaji má cestujícím usnadnit průchod v tramvaji. Sedačky v tramvaji jsou navíc z plastu, aby pro cestující byly hygieničtější. Náměstek primátorky Petr Dolínek na tiskové konferenci k představení zrekonstruované tramvaje uvedl, že sedačky jsou pravidelně čištěny, takže pocit znečištěných sedaček je pouze psychický.

Vylepšená tramvaj 14T má nové sedačky a širší uličky.
Autor: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Podélné sezení v tramvajích našim cestujícím nevyhovuje a ve vozech často dochází ke konfliktům sedících a stojících pasažérů. Následně budeme provádět průzkum spokojenosti se vzorovou úpravou a podle názoru veřejnosti se dále rozhodneme o případné sériové úpravě,“ uvedl pro Blesk.cz náměstek primátorky Petr Dolínek.

14T v novém kabátě potkáte na lince 3 a 17

Zkušební tříměsíční provoz rozhodne o tom, zda se při rekonstrukcích dalších tramvají bude používat tento model. Zrekonstruované tramvaje 14T budou cestující potkávat na linkách 3 a 17. Budou tedy jezdit na lince číslo 3 vedoucí ze stanice Kobylisy přes Karlín, Václavské náměstí, Podolskou vodárnu do stanice Sídliště Modřany. Tramvaj bude jezdit i na lince číslo 17 ze stanice Výstaviště Holešovice přes Strossmayerovo náměstí, Právnickou fakultu, Staroměstskou a napojí se na Palackého náměstí na stejnou trasu, kterou projíždí tramvaj číslo 3.