Na pražském hlavním nádraží probíhá rekonstrukce zastřešení nástupišť. V těchto dnech na třetím nástupišti dělníci vyměňují zašlé skleněné desky za nové. Rekonstrukce má za úkol vrátit nádraží podobu původní stavby z roku 1905. Celkem bude vyměněno šedesát tisíc metrů čtverečních skla, na které připadá dvacet tisíc skleněných desek.

Ocelová konstrukce je vysoká dvacet metrů, váží dvacet tisíc tun a dočká se nového nátěru. Dokončení prací je plánováno na listopad 2017.

Důležitá je bezpečnost cestujících

„Stavbu bylo nutné naplánovat tak, aby zůstala v provozu maximální možná plocha nástupišť a nedošlo k uzavření více jak dvou kolejí a dvou nástupištních hran současně. Práce tak probíhají v těsné blízkosti cestujících na nástupišti a je nutné zajistit jejich bezpečí a minimalizovat nepříznivé vlivy v okolí stavby,“ popisuje vedoucí projektu Jan Krajdl ze společnosti Metrostav, která rekonstrukci provádí.

Výměna skleněných desek přijde Správu železniční a dopravní cesty na 470 milionů korun. Výsledkem budou hezká opravená nástupiště a jejich celkové prosvětlení.

I když je třetí nástupiště mimo provoz, cestující to nijak neomezí. České dráhy nemají stejný systém jako naši němečtí sousedé, kteří mají pevně stanovená nástupiště, ze kterých vlaky pravidelně odjíždí. 

Fotogalerie
17 fotografií