Na sídlišti Velká Ohrada v pražských Stodůlkách byl v pondělí 4. dubna slavnostně otevřen depozitář Uměleckoprůmyslového muzea. Mnoho let odkládaná stavba by měla pojmout četné muzejní sbírky a odlehčit tak hlavní budově. „Pro naše muzeum je to krok do nové etapy, do nové éry,” řekla při otevření depozitáře ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Koenigsmarková, která v jeho čele stojí od roku 1990.

Hlavní účel budovy je uložení rozsáhlé sbírky, které muzeum má. V sobotu 9. dubna se po několika dnech otevření uskuteční den otevřených dveří a poté se začnou stěhovat muzejní sbírky. „Během 21 měsíců vzniklo nové dílo, které je technicky na úrovni 21. století. Jsem velmi rád, že stavba bude nejen jakýmsi technickým zázemím, ale bude i otevřená veřejnosti,” řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

O stavbu se usilovalo 15 let

O stavbu depozitáře muzeum podle ředitelky Koenigsmarkové usilovalo téměř 15 let, záležela na něm také rekonstrukce přetížené historické expozice a pro výstavy už nedostačující budovy na Starém Městě. „Rozšíření muzea jsme původně chtěli řešit využitím pozemku zahrady, který byl za tímto účelem v roce 1913 zakoupen. Tento záměr však nenašel podporu u orgánů památkové péče, proto jsme se soustředili na nový projekt - stavbu depozitáře, který by umožnil vyklizení historické budovy a její následnou rekonstrukci,” uvedla ředitelka dále.

Budova byla postavena za dva roky z programu ministerstva kultury Péče o národní kulturní poklad, odkud na ni šlo asi 315 milionů korun. Muzeum také rekonstruuje své hlavní sídlo, historickou budovu na Starém Městě. Budova s kruhovým půdorysem a zatravněnou střechou umožňuje uložení téměř půl milionu sbírkových předmětů muzea. Úložná plocha depozitáře je 5770 metrů čtverečních a jsou v něm i restaurátorské dílny a odborná pracoviště.

Mnoho let odkládaná stavba by měla pojmout četné muzejní sbírky a odlehčit tak hlavní budově.
Autor: ČTK

Historická budova muzea je uzavřena od loňska a podle dřívějších informací by měla její oprava skončit na konci letošního roku. Má přinést trojnásobné zvětšení výstavního prostoru a dvojnásobné zvětšení prostoru pro stálou expozici. Budou renovovány všechny prostory, i ty dosud využívané jako depozitáře. 

Fotogalerie
4 fotografie