Dohru v podobě trestního oznámení bude mít ohňostroj nad Vltavou, kvůli němuž zemřely dvě labutě. „Týrání zvířat neomlouvá nic. V pondělí podávám trestní oznámení,“ sdělila Zemanová.

Mrtví ptáci, které ochránci přírody položili přímo před dveře česko-čínské komory, skončili v rukou strážníků a poté v kafilérii. Labutě zemřely poté, co byl zhruba 100 metrů od jejich hnízdiště odpálen ohňostroj.

„Samozřejmě je vyděsí ten hluk. Světlo výbuchů je oslepí, chtějí uletět, ale při své velikosti a váze nejsou tak obratné a narážejí,“ vysvětluje příčiny úmrtí Zemanová. Oslepené labutě nemají podle ní šanci vidět mostní konstrukce, elektrické vedení či další překážky. A na rozdíl od drobného ptactva nezvládají mnohdy až patnáctikilogramové labutě měnit prudce a náhle směr letu.

Ohňostroj byl prý legální

Praha sice ohňostroje odpalované z pontonů na Vltavě v zájmu ochrany vodního ptactva zrušila, ale obecně se zřejmě na řece konat mohou. K úternímu ohňostroji na počest čínského prezidenta stačilo povolení na umístění pontonu na Vltavu a oznámení ohňostroje městské části a hasičům.

Podle zákona o pyrotechnice se na pořádání ohňostrojů z pyrotechnických výrobků první až třetí kategorie vztahuje pouze oznamovací povinnost. Až u nejnebezpečnější kategorie je nutné žádat o povolení báňský úřad. Také u pyrotechnických prostředků čtvrté třídy přitom existuje podskupina, na niž stačí pouze ohlášení, doplnil mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek.

Několikaminutová světelná show doplněná hudbou a čínským zpěvem se odehrála na pozadí Pražského hradu, pyrotechnici světla odpalovali z pontonů na řece. Na ní stála i loď se zástupem svítících barevných figur připomínajících slavnou čínskou terakotovou armádu.

Novoroční ohňostroje v Praze se dříve odpalovaly i ze Střeleckého ostrova nebo pontonu na Vltavě. Ochranáři to však kritizovali, protože plašily vodní ptactvo.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

Fotogalerie
7 fotografií