Po intenzivní péči ošetřovatelů v pražských Jinonicích je bobr zpátky v přírodě. Dnes ráno ošetřovatelé záchranné stanice zvířeti dali svobodu a vrátili ho do volné přírody. Bobr se i po stresujícím zážitku, kdy spadl do špinavé jímky, na vodu těšil. 

Záchranná stanice bobra do přírody vypustila dnes ráno.
Autor: Lesy Praha

Záchranáře bobr v Praze překvapil 

„Bobr v Praze je poměrně velká vzácnost. Ale vzhledem k tomu, že bobři se rychle množí, tak to byla jen otázka času, kdy zavítají také do Prahy,“ řekla Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka záchranné stanice.

S výjimkou pražské metropole se bobr začal v posledních letech na českých řekách, potocích a rybnících objevovat častěji, i přestože byl v 19. století v Čechách úplně vyhuben. V současné době situaci v Praze monitoruje Česká zemědělská univerzita, která díky fotopastím zaznamenala výskyt bobrů v Praze už loni na podzim. A tak se dá říct, že se bobři do Prahy vrátili po téměř dvou stoletích.

Fakta o bobrech

Bobři jsou dokonale přizpůsobeni k pohybu ve vodě. Mezi prsty zadních končetin mají plovací blány a jejich hustý kožich je takřka vodotěsný. Široký lysý ocas používají jako kormidlo, a než se zanoří pod hladinu, dokážou neprodyšně uzavřít nozdry i ušní otvory. Pod vodou potom vydrží až několik minut. Bobři jsou známí jako stavitelé hrází a hradů, které si budují na vodních tocích z větví stromů. I přestože se může jednat na první pohled o roztomilé zvířátko, dokáže napáchat nemalé škody kvůli nahlodávání dřeva svými zuby. Právě ohryzané stromy v okolí řek výskyt bobra většinou prozradí.

Bobr se těšil, až hupsne do vody.
Autor: Blesk – Slávka Červená a archiv Krajského úřad Zlín