Radnice Prahy 6 hrubě nesouhlasí s tím, že se její hlavní silniční tah na letiště proměnil ve výkladní skříň vítání čínského vůdce Si Ťin-pchinga. Toho do Česka pozval prezident Miloš Zeman.

„Celá záležitost nebyla s vedením radnice Prahy 6 předběžně konzultována ani jinak diskutována. Praha 6 nedisponuje žádnými účinnými instrumenty, kterými by mohla nastalou situaci jakkoliv změnit,” řekl Blesk.cz tiskový mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. Celá tato situace jen vyostřila vztahy, které mezi Magistrátem hlavního města Prahy a radnicí Prahy 6 jsou.

Magistrátní kývnutí na jednotnou Čínu

A to není jediný důvod, které vedení radnice Prahy 6 zvedlo ze židle. Nelíbí se jim ani partnerství mezi Prahou a Pekingem. „Na dohodě o uzavření partnerství mezi hlavním městem Prahou a Pekingem bychom neviděli pranic problematického, neobsahovala-li by z pohledu meziměstské spolupráce zcela nadbytečnou poznámku o takzvané politice jedné Číny, jež uznává Tchaj-wan coby nedílnou součást pevninské Číny,” dodává pro Blesk.cz Churavý.

Video
Video se připravuje ...

Pražskou cestu z letiště lemují rudé čínské vlajky. Pro vůdce Číny Daniela Soukalová

Pakty s Tchaj-wanem

Proti takovému jednání se radnice postavila čelem a začala jednat. „Praha 6 ve světle tohoto kroku začala jednat s vrcholnými představiteli místní Taipeiské hospodářské a kulturní kanceláře o užší spolupráci mezi Prahou 6 a některou z tchaj-wanských municipalit,” sdělil Blesku Churavý. Podpora Tibetu je dalším krokem. 

Iniciativu Vlajka pro Tibet podporuje městská část dlouhodobě. „Z důvodu chystané pracovní návštěvy prezidenta Čínské lidové republiky na Pražském hradě jsme se nicméně rozhodli nechat na budově radnice vlát tibetskou standartu až do samotného konání zmíněné schůzky,” dodává pro Blesk.cz Churavý. 

„Chápu, že státní návštěvě se sluší připravit přivítání se všemi poctami, které předepisuje protokol a dobré způsoby. Lézt ale někomu do zadnice tím, že po městě vyvěšuji vlaječky jeho země, mi přijde přes čáru, zvláště pak v případě, že se jedná o stát, se kterým nemá Česká republika žádný bližší vztah,” napsal starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
841 hlasů
1 922 hlasů

Evropská třída je jednou z celoměstsky významných komunikací ve správě hlavního města Prahy. To formálně posvětilo žádost Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce o umístění reklamy v podobě státních vlajek obou zemí na reklamní nosiče sloupů veřejného osvětlení podél ulice prostřednictvím firmy Eltodo.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

Fotogalerie
8 fotografií