Být hasičem je jedna z profesí, kterou člověk nemůže dělat, pokud na ni není psychicky a fyzicky skvěle připraven. Požárník ale nejezdí pouze k ohni. Často vypomáhají i v ne příliš standardních situacích, které by člověka jen těžko napadly. 

Mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová si v chatu na Blesk.cz na několik nezvyklých případů, při kterých museli hasiči zasahovat, vzpomněla. „Kuriózním zásahem byl výjezd jednotky do vykřičeného domu, kdy byl klient připoután k posteli a klíče od pout nebyly k nalezení. Občas vyjíždíme i na odstranění prstýnků, kdy pod lékařským dohledem kroužek odstraníme, odstraňovali jsme kroužek i z penisu,“ popsala Adamcová.

S mazlíčkem k (ne)štěstí

Často ale také hasiči řeší případy, které nezaviní člověk či sama příroda, ale kočka nebo pes. Domácí mazlíčci jsou schopni téměř všeho. Od rozbití oken po zapálení celé budovy. Stačí doma zapomenout zapálenou svíčku a mazlíček se už nedopatřením postará o neštěstí. „Nejčastěji kočky shodí hořící svíčku, tlapkou může kočka zapnout indukční vařič, psi tím, že se sápají na sporák s voňavými potravinami, mohou otočit knoflíkem a sporák zapnout,“ uvedla mluvčí Adamcová.  

Stovky tisíc hovorů, tisíce výjezdů ročně

Jen v Praze volají na tísňovou linku 112 statisíce lidí ročně. „Denně v Praze na lince 112 přijmeme okolo tisícovky hovorů. V roce 2015 bylo odbavenou celkem 411 907 hovorů,“ prozradila Blesk.cz mluvčí pražských hasičů. V roce 2015 na území hlavního města Prahy vzniklo 2387 požárů, které si vyžádaly celkem 14 životů a přes dvě stovky zraněných. 

Evakuace budovy Univerzity Karlovy
Autor: Blesk - David Malík