Velvarský „Spolek Natvrdlých”, v čele se starostou Velvar Radimem Wolákem, přinesl do Prahy vejce po více jak 600 letech. Pražané si tak mohli připomenout legendu, která se odehrála při stavbě Karlova mostu, říká se v ní, že právě vejce byla použita při stavbě tohoto skvostu. Občané Velvar v čele se starostou Radimem Wolákem putovali z královského města do Prahy pěšky více jak třicet kilometrů a s sebou přes šet set vajec.

Šli jsme celou noc, vyráželi jsme ve tři odpoledne z Velvar, chvilku jsme přespali v Klecanech a celkem jsme putovali 37 kilometrů. Ve Velvarech jsme vybrali něco přes 664 vajec, ale v noci přišel hlad, tak některá vejce zmizela,” uvedl starosta Velvar Radim Wolák. Ten kdo nesl nůši, tak se pěkně pronesl. Bylo v ní totiž kolem padesáti vajec. Během průvodu tak obyvatelé měli jedinečnou příležitost obdržet vajíčko se speciálním razítkem Velvar vyrobeným pro tuto událost.

Velvarská vejce
Autor: Zuzana Kábelová

Slavnostní průvod došel přes Karlův most až na Křižovnické náměstí. Na závěr průvodu Velvarští koš s vejci předali primátorce hlavního města Prahy Adrianě Krnáčové a řediteli Muzea Karlova mostu Zdeňku Bergmanovi. „Snažili jsme se akceptovat legendu, kdy Velvarští do Prahy přivezli vajíčka natvrdo na stavbu Karlova mostu. Chtěl bych jen upozornit, že naše akce je trochu na hraně recese a trochu na hraně folkloru. Dnešní akce je ale hlavně o tom, že zahajujeme Vajíčkový kongres,” řekl Zdeněk Bergman, ředitel Muzea Karlova mostu.

Tvrdovaječnictví spočívá v tom, že si trváte na svém za každou cenu, tvrdí starosta Velvar

Po cestě občané královského města Velvary postupně nabírali i další starosty na trase, kteří se k průvodu přidali. „Samozřejmě jsme nabírali pouze ty, kteří schvalují, že »tvrdovaječnictví« je ten nejlepší způsob života,” vtipně pronesl Radim Wolák, starosta Velvar. Přičemž vysvětlil, že pojem tvrdovaječnictví spočívá v tom, že trváte na svém za každou cenu.

ředitel Muzea Karlova mostu Zdeněk Bergman(vlevo) si podává ruku se starostou Velvar Radimem Wolákem
Autor: Zuzana Kábelová

Na závěr průvodu čekal na poutníky nejen symbolický vaječný koňak, ale i rozličné vaječné speciality. „Já mám nejraději míchané a vaječný koňak,” řekla primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová, které se akce moc líbila a spolu s Velvarštími si střihla i nejednu písničku. 

Video
Video se připravuje ...

Zakončení slavnostního průvodu a předání vajec primátorce hlavního města Prahy Adrianě Krnáčové Zuzana Kábelová