I na smrt musí být Praha připravená. V případě katastrofy s velkým počtem obětí má vedení metropole ve spolupráci se Správou pražských hřbitovů plán, jak se zemřelými naložit. „V rámci krizového plánu musí být Praha připravená na řešení mimořádných událostí. Když bude počet obětí takový, že už přesáhne možnosti jednotlivých pozůstalých se o ně postarat, my jako správa hřbitovů máme k dispozici volné kapacity pohřebišť, kde by bylo v takovém případě možné udělat masové hroby,“ uvedl v rozhovoru před šesti lety ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený.

Video
Video se připravuje ...

Masové hroby byly objeveny na místě někdejšího vojenského hřbitova v Karlíně v Pernerově ulici. Tonda Tran

 

V Praze takové řešení zatím zcela chybělo. „Jedná o systematizaci přístupu. Obsahem plánu bude sjednocení a propojení postupů všech zúčastněných složek integrovaného záchranného systému a organizací,“ řekl pro Blesk Michal Friedrich, vedoucího oddělení krizového řízení Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy.

Tři masové hroby

Celkem tři místa by dokázala v případě nouze pojmout několik tisíc lidí. „Jedna plocha na Ďáblickém hřbitově, pak jedna na Bohdalci nad Vršovickým hřbitovem a jedna u Hloubětínského hřbitova. Na těch místech je možné během několika hodin strojově vykopat velké jámy či šachty,“ prozradil místa Martin Červený. Míst si však člověk jen těžko všimne, nejsou nijak speciálně označená.Podle Červeného by oběti byli ukládány do rakví, pokud by rakve došly, tak do speciálních pytlům a pokud by nebyly ani ty, tak by zemřelé ukládali volně jeden vedle druhého.  

Podívejte se na odhalování masového hrobu v pražském Karlíně:

Fotogalerie
35 fotografií